Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Dodon împarte din nou…

(doc) Dodon împarte din nou distincții de stat oamenilor apropiați intereselor lui

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a anunțat printr-o postare pe Facebook că a decis să confere înalte distincții de stat „echipei care a depus o muncă enormă în vederea realizării filmului documentar din trei episoade Istoria Moldovei”. 

„În premieră, în R. Moldova a fost realizat un film în care să fie redată adevărata istorie a poporului nostru și toate evenimentele prin care a trecut neamul moldovenesc din cele mai vechi timpuri până în prezent. Sunt mândru că am venit cu o asemenea inițiativă și ne-a reușit să elaborăm acest film valoros care este un tezaur pentru toți cetățenii, inclusiv, pentru generațiile viitoare”, se laudă președintele pro-rus.

Eugeniu Dedcov (director de imagine) și Ilie Gorincioi (compozitor) vor primi medalia „Meritul Civic”, iar de titlul Onorific „Om Emerit” se va bucura regizoarea documentarului – Natalia Anisimov.

Amintim că la 2 februarie 2018, șeful statului a împărțit distincții de stat prietenilor săi, pentru „a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la dezvoltarea și consolidarea statalității R. Moldova și la sporirea prestigiului acesteia pe plan internațional”. Printre cei decorați de Igor Dodon o găsim și pe Elena Pahomova, jurnalista pro-rusă care lucrează la postul de televiziune NTV, a cărui proprietar este socialistul Corneliu Furculiță. Pahomova face parte din Consiliul societății civile pe lângă președintele R. Moldova, în calitate de conducătoare a Comisiei pentru mass-media și comunicare. Totodată, jurnalista este autoarea scenariului filmului „Istoria Moldovei”.

Scriitorul Vladimir Beșleagă, fost deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 1990-1994, a declarat pentru ZdG că „împărțirea” distincțiilor de stat de către președinte este o practică veche și răspândită.

„Acest domn președinte, care își are privilegiile lui, atâta știe să facă – să împartă daruri la neamuri și la cunoștințe. Nu ar trebui să ne mire ceea ce face. Mai bine ar împărți aceste distincții, dar nu s-ar implica în economie și politica externă. Adică, să nu-și bage nasul unde nu-i fierbe oala, pentru că mai mult strică, decât ajută. În rest, el nu are decât să împartă tinichele. Asta este prerogativa unui președinte și nimeni nu-i poate lua acest drept. Asta este. Au mai fost și alți președinți înaintea lui care împărțeau tinichele cu sacul. Când trebuiau să plece, adunau o mulțime de amici și susținători de ai lor și-i decorau. Asta este un fel de mascaradă. Nu este mare brânză și de aceea nu ar trebui să ne uimească în vreun fel astfel de acțiuni”, opinează Vladimir Beșleagă.

Scopul celor trei documentare „Istoria Moldovei” este deturnarea conceptului istoriografic stabilit în R. Moldova după 1991, şi anume regăsirea istoriei statului în contextul spaţiului românesc.