(FOTO) BNR lansează azi patru monede noi, dedicate Centenarului Marii Uniri. Cum arată acestea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Naţională a României a lansat azi în circuitul numismatic patru modele noi de monede, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Monedele sunt confecționate din aur, argint, tombac cuprat și alamă.

Moneda din aur are o valoare nominala de 100 de lei și o greutate de 6,452 grame. Cu un diametru de 21 mm, are marginea zimțată. Aceasta va avea un tiraj de 200 de exemplare.

Aversul medaliei de aur are în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Vedeți și: (Galerie Foto) BNM lansează mai multe monede comemorative din aur și argint, inclusiv una cu nominalul de 1.000 de lei

Pe revers găsim portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.

Moneda din argint va avea o valoare nominală de 10 lei, 31,103 grame, margine zimțată, un diametru de 37 mm și un tiraj de 200 de exemplare.

Pe avers găsim în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Pe revers, portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.

Cea de-a treia moneda, din tombac-cuprat are o valoare nominala de 1 leu, 23,5 grame, un diametru de 37 de mm, marginea zimțată. 200 de exemplare este tirajul și în acest caz.

Pe avers, în prim-plan, are o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Pe revers, portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.

Ultima monedă, din metal comun, va avea o valoare nominală de 50 de bani. Cu o greutate de 6,1 grame și un diametru de 23,75 mm, are marginea inscripționată. Tirajul este de 5000 de exemplare.

Pe avers găsim o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2018”. Margine inscripționată cu „ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte.

Iar pe revers, portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile „100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA” și „27 Martie 1918”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...