/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Promo-LEX regretă activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova. Solicitările asociației

missing
26 martie 2018, ora 11:33

Asociația explică că, deja de circa 15 ani „Promo-LEX” promovează, monitorizează și apără drepturile omului în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Până în acest moment, avocații „Promo-LEX” au obținut câștig de cauză în circa 35 de cauze în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului, opt dintre care se referă la încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană. Alte 64 de cauze ce se referă la încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană sunt pendinte pe rolul Curții Europene, fiind aproape de finalul procesului.

Experții Promo-LEX susțin că, în baza monitorizării efectuate, au constat că locuitorii regiunii transnistrene, nu se pot bucura de garanțiile minime privind respectarea drepturilor și libertăților lor fundamentale. În lipsa unor instrumente eficiente și legale de promovare și apărare a drepturilor omului, precum și în condițiile impunității (reprezentanții administrației de-facto din regiune nu poartă nici o responsabilitate pentru abuzurile sau faptele lor), locuitorii regiunii deseori devin victime sigure și sunt de fapt ostatici ai unor procese politice și geopolitice, care durează deja mai bine de un sfert de veac.

Însă, din aprilie 2015, accesul în regiunea transnistreană pentru membrii Asociației „Promo-LEX” este interzis, astfel că monitorizarea situației în acest spațiu este efectuată de la distanță și nu permite o radiografiere completă a tuturor problemelor sau fenomenelor de încălcare a drepturilor omului.

Din aceste considerente, „Promo-LEX” își exprimă îngrijorarea că procesul de negocieri politice, precum și măsurile de întărire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, nu includ și aspecte ce țin de garanțiile reale pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, care ar fi în spiritul prevederilor Declarației Universale a Drepturilor Omului și Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Asociația este profund îngrijorată de situația apărătorilor drepturilor omului și limitarea mediului de activitate pentru societatea civilă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în special. Campania de intimidare și hărțuire împotriva ONG-urilor, atmosfera de frică și insecuritate în rândul populației din stânga Nistrului încă persistă. Începând cu anul 2015, sectorul non-guvernamental din regiune întâmpină tipuri de presiuni noi cum ar fi: interzicerea desfășurării activităților sub pretext că ele ar atenta la securitatea regiunii; intimidarea reprezentanților ONG-urilor de către membrii forțelor de securitate locale; procese de denigrare publică a organizațiilor societății civile; amenințările asupra conducătorilor ONG-urilor de către forțele de securitate din regiune; adoptarea unor ”legi” care restricționează mediul de activitate a asociațiilor.

În acest sens, ținând cont de angajamentele asumate de către Președinția în exercițiu a OSCE pentru anul 2018, cu ocazia vizitei de lucru a Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Dlui Franco Frattini, Asociaţia „Promo-LEX” solicită:

– Să insiste pe organizarea unei misiuni urgente de monitorizare a situației apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
– Să abordeze problema accesului reprezentanților Asociației „Promo-LEX”, precum și a altor ONG-uri pentru drepturile omului în regiunea transnistreană cu scopul de a-și desfășura activitățile statutare;
– Să pledeze pentru o misiune urgentă de monitorizare a tuturor locurilor de detenție din regiunea transnistreană de către Comitetul de Prevenire a Torturii;
– Să ceară Misiunii OSCE din Moldova să manifeste transparență și abordare incluzivă și nu exclusivă în activitatea sa, în special să aibă o deschidere largă și consultări cu diverse grupuri și organizații ale societății civile cu viziuni diferite, inclusiv, dar poate în special, a celor care au opinii critice asupra activității Misiunii OSCE din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram