(video) Catinca Mardarovici: „Egalitatea de gen nu înseamnă dreptate numai femeilor”

20180322-IMG_3328

Catinca Mardarovici a reușit să schimbe nu doar perceperea egalității de gen în rândul oamenilor din Moldova, dar a luptat și pentru o legislație mai corectă în raport cu drepturile femeilor, fiind astfel mereu sensibilă la nedreptăți. Ba mai mult, este prima femeie care a fondat o organizație dedicată promovării femeilor în politică. Dar aflați mai multe despre eroina noastră în cea de-a șaptea istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți”.

„Mă numesc Catinca Mardarovici, sunt o militantă convinsă pentru drepturile femeilor și, în general, drepturile omului. În acest domeniu am început activitatea probabil cu „Perestroika”, în 1986, apoi în 1993 am fost chemată de activistele din Liga Democrat-Creștină a Femeilor – prima organizație de femei, alta decât Organizația sovietică a femeilor. Din 1993, alături de cunoscuta Lidia Istrati, am fost directoarea executivă a Ligii Democrat-Creștine a femeilor din Moldova timp de 8 ani. În această perioadă, Liga a fost prima organizație de femei, care a avut reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova din 1994.

Împreună am reușit să aducem schimbări în legislație. Pentru prima dată, în Legea cu privire la partide, am introdus termenul de respectarea principiului egalității de gen. Acesta a fost începutul.

Noi atunci percepeam egalitatea de gen ca fiind unele drepturi ale femeilor, că ceva nu e corect în ceea ce privește viața femeilor și abordarea lor. Personal m-am confruntat, în perioada sovietică, cu o situație. Atunci când trebuia să fiu la serviciu, copilul meu s-a îmbolnăvit și a trebuit să merg la secretarul raional de partid pentru a avea o aprobare ca soțul meu să poată sta acasă cu copilul. A fost nevoie de toate acestea, pentru că legea prevedea expres că doar femeile îngrijesc copiii, doar femeile pot sta pe buletin. Dar iată că aceste lucruri au fost schimbate, iar eu am fost parte a acestor schimbări.”

***

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate mai puțin tradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată etc. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici.

Video-urile cu alte eroine ale campaniei „Tu știi că poți” pot fi găsite aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente