Principală  —  IMPORTANTE   —   (VIDEO/LIVE TEXT) Marea Adunare Centenară…

(VIDEO/LIVE TEXT) Marea Adunare Centenară de la Chișinău

Sursa: facebook

Astăzi, 25 martie, la Chișinău are loc „Marea Adunare Centenară”, pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La manifestație participă primari și consilieri locali din cele peste 130 de localități din țară care au semnat declarația simbolică de unire, dar și reprezentanți ai partidelor politice din România și din R. Moldova.  Au fost invitați și observatori din partea UE, care vor monitoriza modul în care se va desfășura această manifestație și felul în care este asigurată libertatea de exprimare în R. Moldova. Partidele aflate la guvernare nu și-au confirmat prezența la eveniment.

14:19 Pe fundalul cântecului „Hora Unirii”, Marea Adunare Centenară a fost declarată închisă. Oamenii din PMAN scandează „UNIRE!”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Ardealul, Moldova și Țara Românească”. Cu toții au dat mână cu mână în „Hora Unirii”

14:04 În scenă au urcat organizatorii evenimentului „Marea Adunare Centenară”. Din 1-14 aprilie, timp de două săptămâni, va fi organizată o consultare publică, în cadrul căreia oamenii vor fi întrebați dacă sunt pentru sau contra Unirii cu România

14:00 A fost adoptată Proclamația Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Ni stru

13:20 În PMAN au ajuns românii din Rădăuți, județul Suceava, Bucovina, România

13:16 Maria Ciobanu, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM): „Trăiesc astăzi un sentiment profund de mândrie pentru dumneavoastră, pentru acești tineri care au știut să ne unească! (…) Este o rușine că în Parlamentul de la Chișinău nu s-a putut organiza o adunare dedicată Centenarului. (…) Avem un ideal comun ți acest ideal este revinirea la patria-mamă. (…) Vrem reunirea în an centenar”

13:06 Dorin Chirtoacă, reprezentantul Partidului Liberal din R. Moldova: „Frați și surori români! (…) Oameni buni, a venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă și fără grăniceri.”

13:00 Ex-președintele României, Traian Băsescu: „Bine v-am găsit, dragi români! Suntem în Piața Marii Adunări Naționale! Foarte mulți, în România nu știu de ce această piață se numește așa. Le spunem acum: În 1989, românii din R. Moldova au dat bătălia pentru limba română. 300 de mii de români din R. Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat. (..) Le cerem parlamentelor de la Chișinău și București, ca în anul centenarului să facă încă o dată unirea! (…) Mulți spun că le este greu, dar 100 de ani în urmă nu a fost greu? (…) Este o chestiune de demnitate națională, reîntregirea țării! (…)Moldovenii sunt cetățeni ai României!”

Ex-președintele României, Traian Băsescu este prezent la Marea Adunare Centenară/Sursa: captură video privesc.eu

12:55 Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 din București: „Bună ziua frați români! Primăria sectorului 1 spune DA unirii și vă așteptăm lângă noi!”

12: 46 Primarul comunei  Bacioi, mun. Chișinău, Vitalie Șalari: „Sunt de acolo de unde nu l-am primit pe nepreședintele Igor Dodon! (…) Să ne trăiască România Mare! Unitate națională!”

12:44 Primarul comunei Sadova, raionul Călărași, Vladimir Susarenco :„Bună ziua țară integrată, bună ziua, popor român! Sunt mândru că aici se află și drapelul din Sadova. Suntem peste 600 de sadoveni care își doresc unirea! (…) Doar împreună vom face unirea!”.

12:42 Primarul comunei Parcova, Edineț, Marcel Snegur: „Suntem mulți. Cine spune că Nordul nu vrea unire? Nordul VREA unire! Mă închin în fața dumneavoastră. Am spălat pătata familie de Snegur și sunt mândru că sunt cu voi”

12:37  Primarul comunei Puhoi, Ialoveni, Petru Frunză: „Noi astăzi scriem istoria. Vreau să menționez că buneii noștri au fost deportați în Siberia, au fost torturați și omorâți de un regim sovietic. Noi, copiii, am fost manipulați că peste sîrma ghimpată locuiește dușmanul nostru. Acum suntem informați, cunoaștem că peste Prut locuiesc frații noștri. Suntem un popor, viitorul nostru este să beneficiem de valorile românești și ale Uniunii Europene. (…) Igor Dodon trebuie să înțeleagă că acei care își doresc unirea, facem parte din clasa intelectuală a țării. Doar oameni luminați la minte își doresc reîntregirea neamului romînesc”.

12:32 „Dacă STATUL nu vrea să facă unirea, atunci SATUL va face unirea.” Oamenii scandează „bravo” primarilor din localitățile în care s-au semnat declarații simbolice de unire

12:23 Reprezentanți ai Partidului Unității Naționale din R. Moldova au venit în PMAN cu steaguri de partid

12:17 Răsună imnul României. În spatele clădrii Guvernului și în curtea Primăriei se află un număr mare de polițiști

12:15 A fost făcut anunțul că satul de baștină al premierului Pavel Filip, comuna Pănășești, din Strășeni, la fel, a semnat declarația de Unire

12:11 Primarii comunelor sunt rugați să se adune la scenă. PMAN este împânzită de culorile tricolorului.

12:02 Din diferite locații din orașul Chișinau, oamenii au pornit în marș spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). În PMAN răsună melodii patriotice românești. Sute de oameni sunt prezenți cu tricoloare și pancarte unioniste. Oamenii scandează „UNIRE”.

Urmăriție mai jos transmisiunea online de la fața locului:

Foto: Anatolie Esanu