(foto, video) Câștigătoarele Diamond Challenge Moldova, despre antreprenoriat și portalul destinat persoanelor cu autism

29019716_2124349201132037_1535684857_n

Diamond Challenge este un concurs pentru tinerii antreprenori. Câștigătoarele celei de a V-a ediții a concursului în Moldova sunt Corina Pîrțac și Nicoleta Ciumac. Tinerele au elaborat un proiect social pentru persoanele care suferă de autism. Mai multe despre portalul pe care l-au creat, încercările prin care au trecut și opiniile tinerelor în raport cu situația actuală a antreprenoriatului din Moldova vedeți în cele ce urmează.

„Fiecare al 68-lea nou născut suferă de autism”

Corina și Nicoleta sunt studente în anul II la un colegiu din Capitală, ele studiază arhitectura. Despre Diamond Challenge tinerele au aflat întâmplător și au decis să-și încerce norocul.

Tot în acea perioadă Corinei i-a venit ideea de creare a platformei, pe care a hotărât să o implementeze în cadrul proiectului: „Am văzut un reportaj din America despre persoanele care suferă de autism, am observat că acestea nu au posibilitatea să se încadreze în societate. Atunci m-am gândit că aș putea să creez ceva nou pentru ei”, povestește tânăra. 29134551_2124349254465365_1303455843_n

În scurt timp s-a format echipa Work Together și, prin urmare, a început procesul de aducere la viață a unei idei inovative. „Am început să lucrăm intensiv și să ne informăm despre tot ce înseamnă autism”, spune Nicoleta.

Cel mai mult pe fete le-a mirat faptul că în toată lumea, conform statisticilor, fiecare al 68-lea nou născut suferă de autism. Cu toate acestea, în Republica Moldova această diagnoză a început să fie pusă abia în anul 2012.

„În Moldova foarte puțini oameni cunosc despre această boală. Accentul este pus mai mult pe copii, pe când maturii sunt oarecum neglijați. Noi ne-am propus să creăm o platformă care ar putea fi utilizată și la nivel mondial, pentru a reduce rata șomajului”, spune Nicoleta.

În ce constă platforma creată de Corina și Nicoleta

Proiectul fetelor are la bază o idee foarte simplă, dar cu un impact major. Portalul pe care l-au creat este dedicat persoanelor cu autism și urmează să-i ajute pe aceștia să se încadreze mai ușor în câmpul muncii. În același timp, site-ul este și pentru antreprenorii care doresc să angajeze o persoană care suferă de spectrul autism. „Aceste persoane sunt instruite, dar se pot concentra doar pe anumite domenii, prin urmare pot să lucreze ca freelanceri”, zice Nicoleta.

29004191_2124349244465366_435901576_n

„Scopul acestui portal este să facă o conexiune mai eficientă și mai simplă dintre persoanele autiste și angajatori. Persoanele cu autism au mai multe probleme ce țin de comunicare și socializare, noi le oferim o posibilitate mai ușoară pentru angajare”, spune Corina.

Prin urmare, pe profilul fiecărei persoane urmează să fie un portofoliu cu lucrările pe care le-a realizat anterior. Fetele își doresc să obișnuiască oamenii cu faptul că nu e nimic ieșit din comun dacă o persoană suferă de autism, iar acest lucru nu ar trebui să-i sperie pe cei din jur.

„Au fost momente în care voiam să cedez”

Pe parcursul a jumătate de an, tinerele au participat 3 traininguri, unde au fost analizate mai multe exemple de concepte. Au avut și un mentor care le-a îndrumat: „Am învățat mai multe chestii, gen ce trebuie să conțină partea de finanțare, de sponsorizare, cum să facem corect o prezentare și cum să dezvoltăm o idee în planul afacerilor”.

Tinerele au elaborat bussines planul timp de 6 luni. „Mă simțeam o femeie de afaceri. Era foarte complicat, noi suntem la facultatea de arhitectură, unde sunt foarte multe teme, dar am reușit datorită perseverenței”, spune Corina.29019404_2124349227798701_604677118_n

Lumea antreprenoriatului le-a fascinat, iar ideile, pe parcursul concursului, se înmulțeau. „Au fost și momente în care voiam să cedez”, dar datorită ajutorului reciproc și susținerei au reușit să realizeze proiectul.

Femeile în antreprenoriat și sfaturi pentru adolescenți

În domeniul antreprenoriatului preponderent sunt încadrați bărbații. Corina și Nicoleta tind să distrugă aceste stereotipuri. „Eu cred că trebuie să fie egalitate între sexe. Cred că manifestarea feminismului are loc să fie, pentru că ne sunt impuse anumite stereotipuri. Chiar și în lumea antreprenoriatului ele persistă, mulți nu percep femeile ca manageri buni. Fiecare individual își are rolul său în natură, de aceea nu trebuie să existe discriminare”.29019716_2124349201132037_1535684857_n 29019849_2124349214465369_1351350312_n

Tinerele au oferit și o serie de sfaturi pentru adolescenții care au un scop și ezită să-l transpună în realitate.

# Să nu aveți frică față de provocări

# Timpul potrivit nu vine, noi îl facem potrivit sau îl irosim în zadar

# Dacă vreți să faceți ceva, trebuie să o faceți acum, nu mâine, luni sau peste un an

# Să nu renunțați

# Aveți grijă să vă alimentați motivația, de altfel o veți pierde

# Cât mai mult curaj și încredere în propriile forțe

Fetele au drept scop să absolvească treapta universitară și să contribuie la dezvoltarea societății. Adolescentele vor să schimbe lumea, deoarece cred că fiecare persoană are un impact în societate. Prin urmare vor să motiveze și alți oameni să înțeleagă acest lucru.

„Totul pornește de la sine și dacă conștientizezi că poți schimba lucrurile, tu chiar poți să o faci”, spune Nicoleta.

Fetele urmează să prezinte proiectul la Diamond Challenge la Delaware, SUA, dar pentru asta au nevoie de ajutorul vostru. Tinerele au lansat o campanie da crowdfunding care le va ajuta să acopere costurile călătoriei. Puteți contribui cu o donație aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente