În această noapte Moldova a trecut la ora de vară. De ce este necesar acest lucru

1-dormim-mai-mult-cand-trecem-la-ora-de-iarna-920×554

Noaptea aceasta, pe 25 martie, moldovenii au dat ceasurile înainte cu o oră pentru a trece la vremea de vară. Acest lucru s-a petrecut la ora 2.00 spre 3.00 dimineața. Prin urmare, ziua de 25 martie are doar 23 de ore. De asemenea, ceasurile au fost date înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Ora de vară este valabilă între ultima duminică din martie și ultima duminică din octombrie.

Pe parcursul anilor, au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății, în special persoanelor în etate și celor care suferă de boli cronice. Potrivit specialiștilor, din punct de vedere psihologic nu există un pericol deosebit, însă apare totuși o reacție moderată de stres ca la orice factor de schimbare.

Nu va fi foarte ușor să te obișnuiești cu schimbarea, specialiștii susținând că poate dura până la o lună să iți revii. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie:

# Să ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos,
# Să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie,
Să ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele de toamnă.

În februarie anul curent, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei. Parlamentarii europeni au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și să propună un plan de revizuire a acesteia, dacă se va constata că este oportun. O decizie definitivă nu a fost deocamdată luată.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu trece la ora de vară. Rusia a început să pună în practică acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, din motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente