Finlanda a cerut Spaniei să ofere mai multe informaţii, înainte de a lua măsuri, a anunţat sâmbătă inspectorul Hannu Kautto.

Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemont.

Dacă se va întoarce în Spania, Carles Puigdemont ar putea înfrunta până la 25 de ani de închisoare pentru acte de rebeliune.

Într-un interviu acordat postului de radio Catalunya Radio, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider catalan se va prezenta în faţa autorităţilor.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

În total, Curtea Supremă de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separarişti pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul pentru funcţia de premier.