Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldcell va avea alți propietari.…

Moldcell va avea alți propietari. Operatorul turc de telefonie mobilă, Turkcell, vinde afacerea

foto: shoppingmalldova.md

După ce la începutul lunii martie curent, și-a anunțat anunțat ieșirea de pe piața din Azerbaidjan, cel mai important operator turc de telefonie mobilă, Turkcell,  își  vinde afacerile din Kazahstan și R. Moldova. Anunțul a fost făcut joi,  22 martie, de către directorul executiv al companiei, Kaan Terzioglu, informează REUTERS. „Acest lucru înseamnă că Moldcell va avea alți proprietari”, susține Gheorghe Hîncu reprezentantul companiei Moldcell din R. Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă de la Istanbul, CEO-ul Turkcell, Kaan Terzioglu a declarat că firma va analiza planurile strategice pentru unele unități care nu sunt evaluate corect.

Operatorul de telefonie mobilă Kcell din Kazahstan, precum și omologul său Moldcell care operează în R. Moldova aparțin operatorului de telecomunicații nordice Telia Company și societății mixte Fintur, întreprindere mixtă din care fac parte companiile Telia și Turkcell.

„Declarațiile Directorului General al companiei Turkcell despre faptul că compania Moldcell va fi vândută în 2018, înseamnă că Moldcell va avea alți proprietari”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentantul companiei, Gheorghe Hîncu. Compania Moldcell continuă să presteze servicii de înaltă calitate, să investească în extinderea continuă a rețelei și cele mai noi tehnologii, precum și să pună la dispoziția clienților săi cele mai atractive și avantajoase oferte”, se mai arată în comunicat.

Moldcell şi-a început activitatea în R. Moldova în aprilie 2000, făcând parte din grupul internațional TeliaSonera, care își are sediul la Stockholm, Suedia. Funcția de director general al companiei a fost deținută în perioada 2008 − 2012 de Chiril Gaburici, actualul ministru al economiei și infrastructurii din R. Moldova. Gaburici a activat în cadrul companiei timp de 11 ani, începând cu anul 2001. În 2012, conducerea companiei a fost preluată de către Barkin Secen, în acea perioadă şef al Direcţiei Vânzări Moldcell. Schimbarea managerilor a avut loc după ce Chiril Gaburici a fost desemnat să conducă operatorul de telefonie mobilă Azercell din Azerbaidjan.

În anul 2015 Chiril Gaburici a fost ales în numit de prim-ministru al R. Moldova. La scurt timp, Ziarul de Gardă a publicat articolul „CV-ul necenzurat al premierului”, care a scos la iveală mai multe detalii necunoscute din trecutul acestuia. Ulterior, la trei luni şi jumătate de la apariţia articolului, Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de premier.

Ex-premierul Chiril Gaburici, care în iunie 2015 a plecat din funcție după de Ziarul de Gardă a scris că a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată, iar Procuratura a inițiat un dosar penal privind studiile sale,  a revenit la guvernare în 2018. Chiril Gaburici a preluat fotoliul de ministru al Economiei după ce liderul PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat schimbarea a șapte nume de minștri din componența Guvernului Filip.

Telia și-a anunțat retragerea din Asia Centrală, încă în anul 2015

La începutul lunii, pe 5 martie, grupul de telecomunicații Telia a anunțat că și-a vândut pachetul de acțiuni în cadrul  operatorului de telefonie mobilă Azercell din Azerbaidjan, pe care o deține împreună cu Turkcell. Acținuile deținute de Fintur Holdings au fost cumpărate de International Telecom, companie deținută de Guvernul din Azerbaijan, pentru suma de 222 de milioane de euro. La 22 martie, a fost făcut public anunțul despre retragerea și de pe piețile din R. Moldova și Kazahstan.

Telia și-a anunțat retragerea din Asia Centrală, încă în anul 2015, declarând că se va orienta spre principalele sale piețe din țările nordice și baltice. De atunci, Telia a ieșit din patru din cele șapte țări în așa-numita unitate eurasiatică: Nepal, Tadjikistan, Georgia și acum Azerbaidjan. În prezent, compania încă mai înregistrează operațiuni în Uzbekistan, Kazahstan și R. Moldova.

Foto antet: shoppingmalldova.md