Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.03.2018

Relațiile moldo-turce în domeniul transportului de mărfuri și pasageri, discutate la Istanbul

Relațiile moldo-turce în domeniul transportului de mărfuri și pasageri, discutate la Istanbul

Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor al Republicii Turcia, Ahmed Arslan. Părțile au abordat subiecte ce țin de relațiile moldo-turce în domeniul transportului de mărfuri și pasageri, stabilite în baza Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia cu privire la transportul rutier internațional.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au discutat despre menținerea regimului liberalizat pentru transportul rutier de mărfuri între Republica Moldova și Republica Turcia, precum și în tranzit pe teritoriile lor, care influențează promovarea pieței libere și eliminarea barierelor comerciale.

În context, Chiril Gaburici a informat că, în prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova elaborează Studiul de Fezabilitate pe marginea oportunității extinderii Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia pe componenta serviciilor, care va permite astfel liberalizarea transportului de mărfuri bilateral și de tranzit.

Conform datelor, pentru anul 2018 a fost efectuat schimbul de autorizații la nivelul cotei stabilite în Protocolului ședinței Comisiei Mixte din 10-11 noiembrie 2015:

 - pentru Republica Moldova: 500 autorizații pentru transportul în/din țări terțe și 525 autorizații pentru intrare fără încărcătură;      

 - pentru Republica Turcia: 825 autorizații pentru transportul în/din țări terțe și 375 autorizații pentru intrare fără încărcătură.

Chiril Gaburici, participă astăzi la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se desfășoară la Istanbul. Ministrul a avut întrevederi cu omologul său turc, Nihat Zeybekci, și cu Guvernatorul Istanbulului, Vasip Şahin, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus