/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Judecătorii, criticați la propria Adunare Generală. Proaspăta șefă de la Justiție a mustrat activitatea magistraților

missing
23 martie 2018, ora 19:54

Micu s-a lăudat, în discursul său, că în ultimii ani sistemul a devenit mai transparent. „Activitatea CSM în perioada vizată se caracterizează prin sporirea transparenței în sistemul judiciar și îmbunătățirea accesului justițiabilului la instanță. Publicarea hotărârilor judecătorești pe pagina web a instanțelor. Crearea și actualizarea constantă a paginilor web a instanțelor judecătorești”, susține Victor Micu, președintele CSM.

Acesta însă a uitat să menționeze despre protestele instituțiilor mass media și a societății civile din fața CSM împotriva depersonalizării hotărârilor de judecată. Iar în ședința CSM în care Mihai Poalelungi a fost desemnat judecător la Curtea Constituțională, presa nu a fost admisă în sala de ședințe nici măcar pentru imagini protocolare. Cu toate acestea, prezent la adunare, Ministrul Justiției a criticat activitatea judecătorilor.

Motivarea insuficientă a deciziilor judecătorești, practicile juridice neuniforme, citarea necorespunzătoare. Rata de admitere a demersurilor de arestare și autorizare a interceptărilor este îngrijorătoare,” a declarat Viorica Iftodi, ministru al Justiției.

Iar imaginea judecătorilor a avut de suferit din cauza greșelilor comise de magistrați. „Perceperea justiției În Republica Moldova spre regret este caracterizată printr-un număr deosebit de proceduri disciplinare angajate împotriva judecătorilor pentru greșeli deontologice sau insuficiență profesională”, a adăugat Viorica Iftodi.

În anul 2017, au fost examinate 54 de cauze disciplinare. În același timp, un judecător a fost eliberat din sistem, altul a fost sancționat cu mustrare, iar cinci au primit avertismente. În prezent în Republica Moldova activează 423 de judecători.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram