05:28:53 20.04.2024
Stiri

Ninsoarea căzută în sudul republicii are culoarea MARONIE! Filip: „Acum înțelegem că această zăpadă de culoare galbenă nu e din cauza GUVERNĂRII”

Social 23.03.2018 19:32 Vizualizări2125 Autor: Ziarul National
Ninsoarea căzută în sudul republicii are culoarea MARONIE! Filip: „Acum înțelegem că această zăpadă de culoare galbenă nu e din cauza GUVERNĂRII” captură privesc.eu


Autoritățile dau asigurări că sunt pregătite pentru a interveni și a curăța traseele naționale, precum și arterele din municipiul Chișinău, chiar dacă în ultimele ore a nins abundent pe tot teritoriul republicii.

În cadrul ședinței celulei de criză, convocată în această seară de premierul Pavel Filip, autoritățile responsabile au araportat cum se intervine în toată republica, inclusiv în Chișinău, la deszăpezire.

Meteorologul prezent la ședință a menționat că va ninge puternic până spre ora 22.00, iar ulterior precipitațiile vor slăbi din intensitate. De asemenea, acesta a precizat că cetățenii din sudul republicii nu trebuie să-și facă griji dacă văd că zăpada are o culoare gălbuie. Asta pentru că e vorba de particule de nisip din nordul Africii, care a ajuns în R. Moldova cu un ciclon mediteranean: „Nu este vorba de nicio poluare”.

„Acum înțelegem că această zăpadă de culoare galbenă nu se datorează actualei guvernări, așa cum se speculează”, a glumit Filip.

La rândul său, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihai Harabagiu, a informat că se va lucra toată noaptea, inclusiv se va interveni pe trasee pentru a ajuta șoferii care au rămas blocați. De asemenea, acesta a precizat că mai multe echipaje vor patrula pe trasee și vor interveni atunci când va fi cazul. Nicio localitate nu este deconectată de la energia electrică, a mai adăugat Harabagiu.

Șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a precizat că până la această ora nu a fost sistată activitatea la niciun punct de trecere, iar sistemele informaționale funcționează în regim normal.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a spus că toate instituțiile medicale funcționează în regim normal, iar ambulanțele se deplasează la toate solicitările.

„Am avut un caz în satul Bulboaca, Anenii Noi, când o ambulanță a fost blocată în nămeți. Cu suportul poliției, aceasta a fost deblocată și și-a continuat drumul. De asemenea, a fost înregistrat un accident cu implicarea unui microbuz de pe ruta Chișinău-Molești. Microbuzul s-a răsturnat, iar trei ambulanțe au ajuns la fața locului. Patru persoane au fost traumatizate, inclusiv doi copii. Astăzi, în toată republica au fost 1 123 de chemări a ambulanței, inclusiv 445 în Chișinău”, a punctat Cebotari.

Primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, a adus la cunoștință că drumarii din Chișinău lucrează la capacitate maximă, astfel ca mâine dimineața principalele artere să fie curate. „Actualmente se intervine la deszăpezirea străzilor şi se împrăştie material antiderapant cu 90 de utilaje. Pe parcursul zilei, au fost împrăştiate 470 de tone de material antiderapant şi 33 de tone de sare tehnică. Regia locativ-comunală acţionează la curăţarea trotuarelor, intrările în curţile blocurilor de locuinţe și în staţiile de aşteptare a transportului public cu 12 unităţi specializate şi 27 de tractoare. De asemenea, au fost mobilizaţi 500 de muncitori. Concomitent, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” a intervenit cu 5 unităţi de transport la curăţarea căilor de acces din parcuri şi de pe alei”, a informat Silvia Radu.

Premierul Filip a avut numai cuvinte de laudă la adresa Silviei Radu, deoarece a remarcat că drumurile au fost curate. „În fiecare dimineață, după ninsori, am văzut că drumurile sunt curate. Anume acesta e răspunsul la întrebarea ce trebuie de făcut. Vedem că se poate, chiar și cu tehnica actuala de lucrat”.

Premierul Filip a mai cerut ca angajații IGP și INP să fie prezenți pe traseele din republică și să ajute șoferii blocați. Oficialul i-a mai cerut ministrului Apărării, Eugen Sturza, să desemneze o persoană în celula de criză și, la necesitate, să se intervină cu tehnică cu șenile pentru a ajuta la deszăpezire.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md