Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultragierea medicilor va fi sancționată…

Ultragierea medicilor va fi sancționată cu amendă. Proiectul de lege avizat negativ de Guvern, votat de Parlament

Ultragierea lucrătorilor medicali prin atentarea la onoarea, demnitatea, integritatea psihică şi fizică, acţiuni huliganice sau vătămări corporale va fi pedepsită contravențional cu amendă de până la 7 500 de lei şi arest pentru 15 zile. Pentru introducerea în Codul Contravențional a unui articol care prevede aceste sancțiuni și-au dat votul 79 de deputați în ședința din 23 martie a Parlamentului. Proiectul de lege, înregistrat încă acum doi ani în Parlament, a fost votat în lectură finală după ce la începutul lunii martie un medic de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală a fost bătut de soțul unei paciente care a decedat. Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a criticat inițiativa, menționând că există și alte profesii exponenții cărora sunt supuși riscurilor la locul de muncă. Proiectul a fost aprobat în pofida unui aviz negativ al Guvernului.

„Înțeleg corect, acest proiect vine drept rezultat al unui caz recent care a fost mediatizat. De ce nu se extinde și asupra pedagogilor? Pedagogii sunt mai puțin afectați de un comportament nu întotdeauna adecvat al părinților și nu numai, și a elevilor?”, a întrebat deputata PLDM, Maria Ciobanu, după ce președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, a prezentat raportul Comisiei. Raisa Apolschii a replicat că incidentul de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală nu este unic și că, probabil, nu este ultimul. Deputata lideral-democrată a punctat că ar fi bine ca să fie extinse prevederile asupra unei categorii mai largi de cetățeni, nu doar asupra cadrelor medicale.

Modificarea Codului Contravențional a fost votată de 79 de deputați.

Proiectul respectiv de lege a fost înregistrat în Parlament la 27 mai 2016, la solicitarea Federației Sindicale „Sănătate”, atunci când a fost demarată campania „Nu agresaţi cadrele medicale!”. Modificarea Codului contravențional presupune instituirea sancţiunilor administrative de până la 7 500 de lei şi arest de până la 15 zile pentru ultragierea lucrătorilor medicali prin atentarea la onoarea, demnitatea, integritatea psihică şi fizică, acţiuni huliganice sau vătămări corporale.

Propunerea de a introduce un articol aparte în Codul contravențional, care ar institui sanțiuni pentru agresarea medicilor, a primit însă aviz negativ de la Guvern și Comisia generală juridică a Parlamentului.

Guvernul și-a argumentat refuzul prin faptul că „lucrătorii medicali nu exercită o profesie prin care ar fi supuși riscului major de a fi persecutați”, de aceea consideră „prematură” o astfel de abordare. Totodată, Executivul a precizat că legea are suficiente reglementări care prevăd pedeapsa pentru injurie, vătămare corporală sau huliganism.

„Totodată, se creează un precedent care pe viitor ar putea sta la baza completării actelor legislative cu norme similare, cu referire la executorii judecătorești, notari, profesori și alte profesii”, argumenta Guvernul. Atenționări în acest sens a făcut și deputatul liberal-democrat Tudor Deliu în ședința din 23 iunie 2016, când proiectul a fost votat în primă lectură.

„De atunci, cu părere de rău, nu s-a mai întâmplat nimic”, menționat pentru ZdG președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici, la 13 martie curent, solicitat să se expună referitor incidentul de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, când medicul Ala Valenga a fost lovită de câteva ori de soțul unei paciente care a decedat.

Tot atunci, Aurel Popovici preciza că în ultimii ani tinerii pleacă masiv, iar medicii cu experiență își pun tot multe întrebări referitor la sensul de a mai rămâne, acest exod fiind cea mai gravă problemă din sistemul de sănătate astăzi.

Proiectul de lege care introduce în Codul Contravențional sancțiuni pentru ultragierea cadrelor medicale a fost înregistrat în Parlament de deputații democrați Valentina Stratan, vicepreședinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, și Sergiu Sîrbu.

Contactată acum o săptămână, deputata Valentina Statan declara că proiectul nu a fost până în prezent examinat în lectură finală pentru că Ministerul Justiției a recomandat ca legile să nu fie schimbate atât de des, iar inițiativele să fie stocate pentru ca ulterior să fie examinate într-o singură ședință.

Valentina Stratan

Deputata PDM afirma că se va veni cu o abordare complexă a problemei agresiunii față de medici, deoarece proiectul respectiv de lege a generat criticile unor deputați din Parlament și a fost avizat negativ de Guvern.

„Dar noi o să venim cu mai multe proiecte ce țin de abordarea problemelor din sistemul de sănătate, inclusiv reieșind și din sondajul care ne-a fost prezentat astăzi la partid, care denotă faptul că cele mai multe probleme sunt în sistemul de sănătate. La partid s-a decis ca să mai lucrăm la acest aspect”, a explicat Valentina Stratan, precizând că a discutat cu șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1 din Chișinău, acolo unde a avut loc ultimul incident, pentru a merge la instituție și a discuta cu medicii, astfet încât să se identifice problemele care generează aceste cazuri.

Vicepreședinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie susține că nu cunoaște despre proiecte sau planuri de acțiuni la nivel de stat care ar aborda problema agresării cadrelor medicale.

În 2016, ZdG a scris despre faptul că revolta populaţiei faţă de problemele din sistemul de sănătate şi cel social se răsfrânge asupra medicilor, iar statul nu are mecanisme suficiente prin care i-ar proteja. Totodată, puţinele cauze penale deschise pentru agresarea medicilor au fost clasate, iar aceştia au fost nevoiţi să-şi plătească singuri tratamentul.

Citiți aici

Problemele din sănătate, pe ordinea de zi doar după ce medicii sunt bătuți

Victime în halate albe: Cine loveşte în medici şi de ce dosarele sunt clasate