/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Furtul miliardului: Kroll 2 a ajuns la Procuratură. Viorel Morari a semnat o scrisoare de confidențialitate

23 martie 2018, ora 16:20

Purtătoarea de cuvânt al Procuraturii Anticorupție, mai spune că la solicitarea Companiei KROLL, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Moraru, a semnat o scrisoare de confidențialitate prin care se obligă să nu divulge datelor și informațiilor conținute în acesta. Raportul urmând a fi utilizat doar în activitatea profesională a Procuraturii Anticorupție.

Totodată, Procuratura Anticorupție a solicitat Băncii Naționale a Moldovei să efectueze traducerea oficială a raportului KROLL, astfel încât să fie respectate specificațiile menționate de către compania KROLL în acest sens.

Raportul KROLL este anexat la urmărirea penală și este analizat minuțios de către procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție prin prisma materialelor cauzelor penale privind fraudarea băncilor comerciale S.A. „Banca de Economii”, S.A. „Banca Socială” şi S.A. „Unibank”.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, privind frauda bancară în perioada anilor 2014 – 2015, au fost pornite urmăriri penale în 59 de cauze penale, pe care valoarea prejudiciului instituţiilor financiare constituie 14 773 833 728 lei. În instanță au fost expediate zece cauze penale în privinţa la 17 persoane fizice şi patru juridice. Au fost pronunţate trei sentinţe de condamnare în privinţa la cinci persoane fizice şi o persoană juridică.

De asemenea, în perioada anilor 2016 – 2017, au fost pornite urmăriri penale în 48 cauze penale ce vizează fapte infracţionale cu prejudicierea S.A. „Banca de Economii”, S.A. „Banca Socială” şi S.A. „Unibank” în valoare totală de 1 660 645 298 lei. Au fost expediate în instanţa de judecată 3 cauze penale în privinţa la 5 persoane fizice; au fost pronunţate 11 sentinţe de condamnare în privinţa la 17 persoane fizice.

Raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson a fost recepționat de BNM la începutul lunii martie. Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A.. O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram