00:18:53 26.04.2024
Stiri

MpRP a lansat ediția Centenar a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”. Participă 450 de români din comunitățile istorice

Știri 23.03.2018 15:19 Vizualizări1249 Autor: Ziarul National
MpRP a lansat ediția Centenar a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”. Participă 450 de români din comunitățile istorice


Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) a lansat astăzi, în anul Centenarului, ediția din 2018 a programului „Descoperă și Cunoaște România”, în care vor fi implicați 450 de români din comunitățile istorice.

Potrivit MpRP, anul acesta vor participa cu 50% mai mulți etnici români decât în ediția precedentă. Astfel, prima serie de 50 de etnici români din Ismail a avut o întrevedere la Palatul Parlamentului cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, reprezentanți ai Guvernului României și ai autorităților locale.

„Recent, am avut o vizită de lucru în Ucraina și am avut oportunitatea de a interacționa cu cât mediul asociativ românesc din teritoriu, cu presa de limba română și cu tinerii preocupați de păstrarea și promovarea identității românești și am încercat pe cât posibil să venim în sprijinul tuturor. Ministerul nostru și-a propus să vă susțină prin cele 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români și cele 300 stagii de perfecționare oferite profesorilor de MpRP și Ministerul Educației în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Aceste măsuri sunt doar primii pași pe care îi avem în vedere pentru românii din comunitățile istorice și am încredere că împreună vom putea dezvolta proiecte de impact”, a declarat Natalia Intotero.

La finalul conferinței, participanții au avut ocazia de a vizita Palatul Parlamentului, urmând ca apoi să viziteze Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Programul pentru ziua de sâmbătă va include o vizită la Consiliul Județean Dâmbovița, urmată de vizitarea Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeului de Istorie, precum și a Mânăstirii Dealu. Iar duminică, înainte de a se întoarce în Ucraina, aceștia vor vizita Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

La evenimentul de astăzi au mai fost prezenți secretarul de stat al MpRP, Veaceslav Șaramet, secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka și subsecretarul de stat Victor Ionescu de la aceeași instituție, precum și Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Proiectul MpRP „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md