/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/HARTA. VIDEO/ Peste 360 de berze au ajuns „în plină iarnă” în Moldova. Cum le puteți ajuta să supraviețuiască

missing
23 martie 2018, ora 13:59

Din cauza condițiilor meteo și pentru a-și găsi hrană acestea se adăpostesc în apropierea gunoiștilor. Experții din cadrul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii explică că, cocostârcii pot să reziste la temperaturi de până la -10 C, atâta timp cât găsesc suficientă mâncare. Astfel, doritorii îi pot ajuta oferindu-le hrană sub formă de pește sau bucăți de carne crudă.

Ornitologii avertizează că, nu toate berzele au nevoie să fie salvate. Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

Menționăm că, frigul din ultima săptămână face victime și în rândul păsărilor de talie mică. Au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă. Măsurile de prim ajutor sunt simple.

„Ca să nu ajungeți să culegeți păsări înghețate din zăpadă, cel mai bine este să preveniți acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului”, a spus Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la Societății Ornitologice din România pentru Ziarul de Iași.

Dacă totuși ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:

1. Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.
2. Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.
3. În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).
4. Puneți-i apă alături.
5. Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.
6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar.

Mai jos vă prezentăm localitățile unde, potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, au fost observate berzele:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram