Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi sancționate. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, completări la Codul contravențional, cu votul a 79 de deputați din cei prezenți.

Astfel, ultragierea lucrătorului medical, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a acestuia în exerciţiul obligaţiilor de serviciu va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1 250 de lei.

De asemenea, ultragierea lucrătorului medical, însoţită de acţiuni huliganice şi vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Potrivit autorilor, aceste modificări legislative vor crea mecanisme eficiente de protejare a sănătății și drepturilor lucrătorilor medicali.

Conform unor date statistice estimative, anual sunt înregistrate circa 100-120 de cazuri de diferite forme de violență asupra cadrelor medicale, inclusiv abuz verbal, psihologic și chiar fizic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.