Ofensiva comercială a lui Donald Trump pune la încercare „prietenia” sa cu Xi Jinping

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump a declanșat joi o ofensivă comercială împotriva Chinei, fără să renunțe la ideea de a păstra „prietenia” pe care pretinde că o are cu liderul chinez Xi Jinping, înțelegere care uneori a adus roade, dar care poate părea de asemenea una imaginară, relatează vineri AFP.

După ce a fost ales președinte al SUA, fostul om de afaceri de 71 de ani nu a încetat să-și laude „excelentele relații” cu alți șefi de stat, de la președintele turc Recep Tayyip Erdogan, până la liderul rus Vladimir Putin sau argentinian Mauricio Macri. Însă, „cea mai bună” dintre relațiile sale, cea care pare să-i fie aproape de inimă, este probabil cea care-l leagă de Xi Jinping, liderul chinez cel mai puternic de după Mao (1949-76), transmite Agerpres.

Acuzând în același timp China de toate relele pe plan economic – unele acuzații fiind întemeiate, altele nu – Donald Trump a declarat joi China țară „prietenă”. Dezvăluind existența unui memorandum ce vizează „agresiunea economică a Chinei”, Trump a declarat totodată că are „un imens respect pentru președintele Xi”.

În ce o privește, China nu a părut sensibilă la compliment și a avertizat, câteva ore mai târziu, că „nu îi este teamă de un război comercial”. De asemenea, Beijingul a dezvăluit o listă potențială de taxe asupra unor produse americane.

Imagini de unitate între liderii celor două prime puteri economice mondiale au existat de la instalarea la putere a lui Donald Trump, cum este și cea în care miliardarul a dat asigurări că a mâncat „cea mai minunată” prăjitură cu ciocolată, în compania omologului său chinez, invitat în aprilie 2017 la clubul său din Mar-a-Lago, în Florida.

Trump a acceptat să trateze China de la egal la egal, iar Xi Jinping i-a arătat că ar putea merge în direcția dorită de președintele american, atunci când interesele coincid. Însă, potrivit experților, liderul chinez este interesat de „alchimia” cu președintele american doar în măsura în care aceasta l-ar putea ajuta să-și atingă propriile obiective.

Și, dacă cele două puteri au reușit să facă pași înainte asupra dosarului privind Coreea de Nord, comerțul poate deveni astăzi un important motiv de conflict.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...