„Deşi legea prevede că pentru formarea unui grup de iniţiativă este necesară includerea a cel puţin 100 persoane, acest Grup de Iniţiativă includea aproape 800 persoane cu drept de vot. Chiar dacă, potrivit CEC, dintre acestea peste o sută de persoane au fost excluse pentru că au admis abateri procesuale la completarea şi prezentarea documentelor, Promo-LEX menţionează că acesta nu poate fi adus ca argument pentru refuzul de înregistrare, aşa cum numărul minim necesar a fost respectat”, se menţionează într-un comunicat.

Asociaţia Promo-LEX constată cu regret că CEC şi-a depăşit atribuţiile, atenţionând asupra unor tendinţe de limitare a drepturilor cetăţenilor, acum constată că aceste îngrijorări s-au materializat: „Comisia şi-a adjudecat un rol care depăşeşte împuternicirile date prin lege”.

„Dacă la primul refuz CEC nu înţelegea prevederea legală şi considera necesar să se adreseze Parlamentului ca acesta să o tălmăcească – dacă cetăţenii au sau nu au dreptul să iniţieze referendum legislativ – acum Comisia şi-a atribuit sieşi o împuternicire care nu-i aparţine: a interpretat restrictiv norma legală în detrimentul dreptului cetăţenilor de a iniţia un referendum legislativ”, mai spun experţii.

Mai mult, Asociaţia consideră că CEC, datorează opiniei publice explicaţii suplimentare privind prezenţa exagerată a forţelor de ordine în numărul şi echiparea respectivă. Mai exact, Preşedinta CEC  a invocat probabilitatea că prezenţa forţelor respective a fost solicitată de Grupul de Iniţiativă, pe când Inspectoratul General de Poliţie a susţinut contrariul, i.e. anume reprezentanţii CEC au solicitat să fie asigurată ordinea publică în legătură cu înregistrarea Grupului.

În context, Promo-LEX declară inacceptabilă utilizarea discursului instigator la ură. Asociaţia face referire la faptul că reprezentanţii Grupului, au admis o astfel de abatere de la normele de conduită democratice, prin elemente discursive care pot fi tratate drept incitare la ură faţă de membrii CEC şi care în anumite circumstanţe ar face posibilă provocarea la violenţă.