/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/FOTO/ Imaginea lui Doga, Vatamanu și Mateevici, pe noile monede comemorative și jubiliare

missing
23 martie 2018, ora 12:23

O premieră o constituie seria „Știință și inovare”, care inițiază cu moneda comemorativă din argint dedicată unui secol de la nașterea lui Vladimir Andrunachievici – ilustru savant matematician, unul dintre fondatorii Academiei de Științe a Moldovei, ctitor al Institutului de Matematică și Informatică.

Seria „Personalități” se completează cu moneda jubiliară dedicată marelui compozitor Eugen Doga, cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere, și cu moneda comemorativă la 80 de ani de la nașterea lui Ion Vatamanu – poet, publicist și om politic, savant, doctor în chimie, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Ambele monede sunt din argint.

O altă monedă din argint completează seria „Femei celebre”, în memoria artistei de muzică populară, Maria Drăgan – 70 de ani de la naștere.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ștefan cel Mare și Sfânt» din mun. Chișinău” este suplimentată cu două monede din aur și argint, cu ocazia celor 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu – avocat, istoric și publicist. Alte două monede, din aur și argint, sunt consacrate celor 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Alexei Mateevici.

Pentru prima oară în colecția monedelor comemorative și jubiliare apare o lucrare executată în culori. Moneda din argint „Garofița-triunghiulară”, specie de plantă erbacee, va completa seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.

Din ediția 2017 face parte și moneda din argint emisă cu ocazia celor 100 de ani de la înființarea Sfatului Țării – forul legislativ al Basarabiei. Aceasta este inclusă în seria „Evenimente istorice”.

Aceeași serie, însă ediția 2018, este completată cu două monede comemorative, din argint și aur, dedicate centenarului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Foto: bnm.org

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram