Voronin a avut „consultări nocturne” cu Lenin și Stalin. Ce i-au spus cei doi foști lideri socialiști despre Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În urma unor schimburi de replici avute ieri în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, atunci când Vladimir Voronin a spus că popular-europeanul Valeriu Ghilețchi trebuie scos „de mustăți” din prezidiumul Parlamentului, acuzându-l de trădare, iar ultimul i-a replicat că și el l-a trădat pe Lenin, atunci când s-a dezis de ateism, liderul PCRM „s-a consultat” peste noapte cu Vladimir Lenin, iar acesta i-a spus că „obligațiunea noastră este să păstrăm țara” și „să ne luptăm cu trădătorii”.

„M-am consultat cu Lenin și cu Stalin, na „vseakii sluceai” (n.r. „pentru orice eventualitate”), și ei au spus că obligațiunea noastră este să păstrăm țara, să ne luptăm cu trădătorii, cu „kaznokradstva” (n.r. „furtul din haznaua statului”), și toți acei care fac daună țării noastre. Asta să fie de înțeles și pentru „regretatul” Ghilețchi și pentru toți ceilalți care este scopul nostru”, a spus Voronin la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a atenționat pe Voronin că asemenea declarații care nu sunt de procedură, dar duc la anumite „cheltuieli publice”. Astfel, nu i-a permis nici lui Valeriu Ghilețchi să utilizeze dreptul la replică. „Vă atrag atenția că încălcați regulamentul Parlamentului și vă avertizez”, a spus Candu.

Ulterior, deja cu microfonul deconectat, Vladimir Voronin i-a replicat ceva președintelui Parlamentului (nu s-a auzit în transmisiune), iar ultimul a menționat: „Chiar ei doi (n.r. Lenin și Stalin) se interesează de interesele Republicii Moldova și le pasă?! Transmiteți-le salutări când mai aveți astfel de discuții”, a conchis Candu în hohotele sălii.

Amintim că ieri, Vladimir Voronin i-a spus că Andrian Candu s-a „aranjat” foarte bine. „Din două părți aveți doi trădători”, „și nu numai în prezidiul din Parlament, dar și în sală”. „Chiar și dacă s-a votat cu numărul necesar, nu are dreptul moral Valeriu Ghilețchi. Dacă ar fi om cum se cade, măcar în postul Paștelui ar trebui să-și dea demisia benevol” Vladimir Voronin.

„Domnul Voronin, desigur, ca de fiecare dată, îmi acordă o atenție deosebită. Dumneavoastră conduceți un partid, acel al comuniștilor. Inițial se știe că partidul comuniștilor a fost unul ateist. Dacă Dvs. ați avea ocazia să stați de vorbă cu domnul Lenin, cum credeți vă va califica astăzi trădător sau nu?! Unde este Lenin azi, în rai sau iad?! Unde vreți să ajungeți Dvs.?! Când îți schimbi o opinie din convingere, este trădare sau nu?! Sunt situații în viață în care fiecare are dreptul să-și schimbe opinia sa și acest lucru trebuie respectat. Mi-ați spus personal că ați schimbat statutul comuniștilor, nu mai este obligatoriu să fii ateist dacă iești comunist. Nu este oare o trădare ce ați făcut a lui Lenin, întemeietorul comunismului”, a replicat Valeriu Ghilețchi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...