(video) Svetlana Cojocaru: „Sunt prima femeie directoare a Institutului de Matematică și Informatică”

4

Svetlana Cojocaru este prima femeie care a devenit directoare la Institutul de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Moldovei. Este pasionată de matematică din anii de școală. Aflați mai jos cum a fost parcursul eroinei celei de-a șasea istorii a campaniei „Tu știi că poți”.

„Sunt directoarea Institutului de Matematică și Informatică. Sunt prima directoare femeie și sunt în ultimul an al celui de-al doilea mandat. Sunt membră corespondentă a Academiei de Științe.Teza de doctor habilitat în Informatică am susținut-o aici în Chișinău și aceasta a fost prima teză de doctor habilitat în acest domeniu, în informatică, susținută de o femeie în țara noastră. Unicitatea s-a repetat de mai multe ori în biografia mea”, așa își începe povestea Svetlana Cojocaru.

Este adevărat, matematica, în special, este un domeniu profesat mai mult de bărbați, cu toate că am putea vorbi și despre nume foarte celebre de femei matematiciene. Este o problemă chiar în plan mondial, o problemă căreia i se acordă atenție și se analizează de ce, totuși, sunt mai puține femei în matematică. Alegerea matematicii s-a datorat unui profesor de matematică, pe care l-a avut în școală.

5

„La o lecție de geometrie ne-a demonstrat o teoremă și era atât de frumos, atât de artistic. Atunci a fost primul fior când am simțit frumusețea matematicii. De aceea, când am absolvit școala nu mai aveam dubii unde voi merge să studiez mai departe. Am mers la matematică, am făcut specializarea în matematica aplicată, iar cercetările au avut deja un spectru mai larg, mai mult cu înclinații spre informatică, cu diferite domenii, care, în momentul respectiv, îmi păreau interesante, cum ar fi: algebra computațională, gramatici formale și interfețe inteligente”, spune directoarea Institutului de Matematică și Informatică.

Un subiect aparte care îi place foarte mult este cel de procesare a limbajului natural, un domeniu care facilitează înțelegerea dintre om și calculator.

„Când mi s-a propus pentru prima dată să devin secretar științific în cadrul Institutului de Matematică și Informatică am refuzat, a doua ofertă – am refuzat-o, apoi m-am mai gândit – pot eu să fac acest lucru sau nu?! Am înțeles că pot și dacă pot, de ce să nu accept provocarea. Era clar că îmi va răpi din timp, mă va abate în mare măsură de la lucrările de cercetare, dar înțelegeam că este un lucru pe care eu pot să îl fac și trebuie să îl fac”, menționează Svetlana Cojocaru.

image011

Este și muncă de rutină în activitatea de cercetare, dar cercetarea constă în producerea de noi cunoștințe și asta într-adevăr o pasionează – să demonstreze ceva nou.

Fiind aleasă în postul de directoare, pentru prima dată în 2010, unul dintre punctele de program pe care le-a avut pentru mandatul său au fost anumite acțiuni pentru atragerea tinerilor în cercetare și menținerea lor în acest domeniu.

„Încercăm să avem o cooperare cu agenții economici din țară, ne mai ajută și ei, își mai aduc și ei contribuția cu anumite proiecte comune. Încercăm să avem proiecte internaționale, pentru a oferi tinerilor o lume mai largă decât comunicarea pe care o pot avea aici. În Institutele Academiei de Științe de la noi mai sunt femei directoare, dar mult mai puține decât bărbați. Membri ai Academiei, de asemenea, sunt doar câteva doamne, cu mult mai puține decât bărbați, dar depinde și de noi, până la urmă”, își continuă povestea Svetlana Cojocaru.

Cu toate acestea, încercă să își facă timp liber și pentru pasiunea pe care o are, lectura. Bunicul a învățat-o pe la vârsta de 2-3 ani să citească și de atunci tot citește mereu. Din diferite domenii, nu neapărat din literatura de specialitate. Dacă nu ar fi ales calea matematicii, ar fi mers la Litere sau ceva legat de acest domeniu.

„Pe viitor mi-aș dori să călătoresc mai mult, pentru că lumea este mare și frumoasă și aș vrea să ajung acolo unde nu am fost și, nu în ultimul rând, mi-aș dori să am posibilitatea să petrec mai mult timp cu nepoțica mea”, conchide Svetlana.

Din cei 81 de membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei, doar șase sunt femei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente