13:58:38 19.04.2024
Stiri

Suma LUNARĂ de bani pe care o vor ridica membrii Consiliului de Integritate al ANI, responsabili de verificarea declarațiilor de avere ale conducerii ANI și ale inspectorilor de integritate

Social 23.03.2018 10:19 Vizualizări1454 Autor: Ziarul National
Suma LUNARĂ de bani pe care o vor ridica membrii Consiliului de Integritate al ANI, responsabili de verificarea declarațiilor de avere ale conducerii ANI și ale inspectorilor de integritate


Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) ar putea fi remunerați lunar, dacă Parlamentul va aproba în lectură finală modificări la legislație.

Potrivit votului de ieri în primă lectură, membrii Consiliului din societatea civilă vor beneficia de o indemnizaţie egală cu a 20-a parte din salariul preşedintelui ANI, adică în valoare de circa 1 000 de lei per fiecare şedinţă, dar nu mai mult decât patru şedinţe pe lună.

Acum, membrii CI nu beneficiază de remunerare, dar vor fi responsabili de verificarea, pe lângă declaraţiile de avere şi interese ale conducerii Autorității Naționale de Integritate, şi a declaraţiilor inspectorilor de integritate.

Noile prevederi propun o listă a abaterilor disciplinare pentru care vor purta răspundere inspectorii de integritate.

Pentru situaţiile când persoanele nu vor depune declaraţiile de avere, în pofida somaţiilor inspectorilor de integritate, se propune ca aceștia să iniţieze din oficiu controlul şi să sesizeze organul de urmărire penală sau organul fiscal în vederea determinării existenţei elementelor unei infracţiuni şi verificării respectării regimului fiscal.

Odată cu iniţierea controlului, persoana nu mai are dreptul să intervină cu rectificări pe cuprinsul declaraţiei. În prezent, legislația oferă declaranţilor dreptul de a rectifica declaraţiile deja depuse.

Modificările propuse mai instituie noi categorii de subiecţi ai declarării care, fiind parte a sectorului public, au fost omişi iniţial din lista subiecţilor obligaţi să depună declaraţii anuale de avere şi interese. E vorba de membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv şi angajaţii Băncii Naţionale a Moldovei, membrii şi angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dar şi membrii Consiliului de Observatori al IPN Compania „Teleradio Moldova”.

Formularul în forma electronică va fi modificat pentru a include o întrebare la începutul procesului de declarare, referitor la deţinerea bunurilor în calitate de beneficiar efectiv. Dacă subiectul va arăta că aceasta situaţie nu se aplică în cazul său, toate secţiunile noi referitoare la beneficiarul efectiv nu vor fi vizibile. Aceste modificări urmează a fi aplicate cu începere de la 1 septembrie 2018.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md