Modificările legislative vin în contextul în care a fost introdus sistemul mixt de vot, cu susţinerea PD şi PSRM. Potrivit proiectului, certificatul de integritate va include informaţia în privinţa persoanelor vizate, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese, restricţiile încălcate, incompatibilităţile nesoluţionate, limitările încălcate şi interdicţiile valabile de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Potrivit prevederilor legale, certificatele vor fi eliberate de ANI în termen de 15 zile lucrătoare. Pentru ca să devină lege, proiectul urmează să fie susţinut şi în lectura a doua.

Mai mulţi observatori ai scenei politice exprimă temerea că acest „filtru al integrităţii” va constitui o armă împotriva adversarilor politici şi a persoanelor incomode PD-ului în alegerile parlamentare, scria recent editorialistul Vitalie Ciobanu.

„Partidul Democrat îşi asumă acest obiectiv, care ar fi şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia. Doar că, după ce a sfidat avertismentele europene cu privire la votul mixt, cu ce credibilitate se oferă PD-ul să perfecţioneze un mecanism de integritate pe care tot el îl va controla?”, se întreabă publicistul în articol.

„Degeaba îşi instituie partidele de opoziţie propriile comisii de etică pentru selectarea candidaţilor, dacă tocmai cei mai buni dintre ei vor fi eliminaţi de „cerberii moralităţii” manevraţi de Partidul Democrat. Faţă cu inventivitatea insolentă a actualei puteri, uneori îţi vine să-i rogi pe experţii europeni să nu mai vină cu atâtea „recomandări de ameliorare” a cadrului juridic şi instituţional, dacă nu au siguranţa că vor fi aplicate just, pentru că acestea sunt cel mai adesea pervertite, transformate în obstacole suplimentare pentru fragila democraţie dintre Prut şi Nistru”, mai spune Vitalie Ciobanu.