4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați prin procedură specială pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Parlamentul a votat, astăzi, în prima lectură  instituirea unei proceduri speciale de expropriere necesară pentru construcția acestei conducte.

Terenurile proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale sunt situate în extravilanul și/sau intravilanul orașului Chișinău, comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

Procedura se va desfășura concomitent cu lucrările de construcție a conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

De asemenea, proiectul prevede procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii bunurilor imobile.

Documentul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii în scopul facilitării construcției conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și are ca scop principal consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale.

Anterior, Parlamentul a declarat utilitate publică lucrările de interes național pentru construcția conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.