/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Mitropolia Basarabiei cere Guvernului să intervină în conflictul din satul Dereneu

missing
22 martie 2018, ora 18:03

Într-o conferință de presă la IPN, secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ion Cosoi, a spus că solicitarea vine în contextul în care, în data de 5 martie, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Dereneu (care a decis, în august anul trecut, să aderare la Mitropolia Basarabiei) fost acaparată abuziv de către un grup de persoane din comună, dar și de persoane aduse organizat, coordonate de către preotul Vadim Corostinschi, secretar al eparhiei create de Biserica Rusă pentru regiunea Ungheni-Nisporeni.

Potrivit preotului Ion Cosoi, aceștia au spart ușa bisericii, au schimbat lăcatele și s-au baricadat în locaș, unde dorm, mănâncă și beau vin, iar în fața bisericii fumează. Atacul a avut loc sub privirea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne care nu s-au implicat. „Toate demersurile oficiale făcute de preotul paroh, de comunitatea religioasă, dar și de Primăria Dereneu au fost lăsate deliberat fără niciun răspuns. Organele procuraturii au neglijat de asemenea plângerea scrisă privind amenințarea cu moartea a primarului comunei Dereneu, Elena Oaserele”, a spus Ioan Cosoi.

Potrivit lui Florin Marin, paroh în satul Dereneu, comunitatea religioasă din Dereneu a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei „deoarece este unica mitropolie canonică dintre Prut și Nistru care slujește neamului, adevărului, credinței, moralității și bunătății”. Parohul din Dereneu susține că la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei au loc colectări de taxe exorbitante în fiecare lună. „Fiecare parohie plătește în funcție de ce populație are, ceea ce în cadrul Mitropoliei Basarabiei nu există, nu se percepe nicio taxă la nici un serviciu bisericesc”, a menționat preotul.

Parohul a mai spus că, pe 18 martie, a avut loc o Adunare Generală a satului, unde s-a decis cu unanimitate de voturi rămânerea parohiei Dereneu sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei. Decizia a fost adusă la cunoștința poliției trimise de la Chișinău care, spune preotul, într-un mod suspect a îngrădit accesul biserică a enoriașilor, dar și a autorităților locale.

Mitropolia Basarabiei a sesizat oficial Ministerul Justiției, Inspectoratul General al Poliției, Procuratura Generală, Ambasada României în Republica Moldova, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Delegația Uniunii Europene în Moldova, alte misiuni și organizații, rugându-le să monitorizeze acest caz, pe care îl consideră unul de încălcare flagrantă a legislației și de violare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram