/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cine decide soarta armatei? Deputați: Reformele trebuie anunțate de minister, nu de PD

missing
22 martie 2018, ora 18:37

Comuniștii și socialiștii se opun renunțării la serviciul militar obligatoriu. Ei condamnă și faptul că reforma din armată a fost anunțată de liderul PDM. Democrații și popular-europenii nu văd nicio problemă în acest sens.

„Nu anunță prim-ministrul, nu anunță speakerul, nu anunță ministrul Apărării, avem și așa ceva după câte înțeleg, dar se anunță din oficiul PD.  Asta confirmă doar încă odată fenomenul oligarhatului și capturării instituțiilor statului,” a declarat Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

„Într-un stat capturat se poate orice, până la orice regim să fie introdus. Asta se numește apropierea de către NATO. Și îmi pare că sub această inițiativă mai mult stă acest scop,” a spus Vladimir Voronin, de putat PCRM.

Atunci când vorbim despre anumite acțiuni care necesită suport politic, este obligatoriu să fie anunțate de liderul partidului de guvernare, a menționat Sergiu Sîrbu, secretar fracțiunea PDM.

Nu văd eu o mare problemă. De concept trebuie să discutăm. Consider că ar fi bine să existe o armată profesionistă, însă obligatoriu o instruire pentru tineret,” a declarat Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Cei din PLDM spun că o astfel de reformă nu este tocmai indicată. Iar liberalii susțin că aceasta este o acțiune electorală a democraților.

Probabil ministrul Apărării se teme că va fi luat în armată. De aceea a acceptat această reformă.  Apropo, pe timpurile noastre, nu se considera bărbat cel care nu se ducea în armată. Chiar la căsătorie prima întrebare era: da acesta a făcut armata? – Dvs ați făcut armata? – Da, desigur,” a răspuns Tudor Deliu, președinte fracțiunea PLDM.

Am văzut că se fac drumuri, se profesionalizează armata. Nu știu ce promisiuni se vor mai face. Această idee este una a liberalilor, care au promovat-o încă în 2011-2012,” a declarat Roman Boțan, deputat PL.

Marți, la briefing, Vlad Plahotniuc a anunțat despre intenția Guvernului de a anula obligativitatea serviciului militar în cel mult 2 ani. Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a spus că a știut despre această inițiativă încă din momentul în care a venit la șefia instituției.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram