„Programul, de fapt, are ca obiectiv altceva decât cel oficial declarat”. Veaceslav Negruţă despre „Prima Casă”

FEEA2AE1-E947-4FB0-9737-4C41CAA2A177_w650_r1_s
Foto: europa liberă

Fostul ministru de finanţe, în prezent expert Transparency International Moldova, Veceaslav Negruță, crede că beneficiarii programului „Prima Casă” sunt firmele care au construit blocuri, dar nu cei cui îi sunt vândute apartamentele. Această opinie a exprimat-o Veceaslav Negruță în cadrul unui interviu la Europa Liberă. 

Veaceslav Negruță: „Prima Casă poate pică foarte bine pentru o perioadă electorală. Dar, pe de altă parte, astfel de proiecte implică și multe riscuri și dedesubturi pe care un cetățean, eventual, beneficiar al acestui program, nu le sesizează la prima vedere. Aceste riscuri trebuie foarte atent studiate și tălmăcite viitorilor eventuali beneficiari din acest program.

Or noi vedem câteva elemente care, la nivel macroeconomic, se bat cap în cap și necesită a fi explicat. Primul moment este cine cu adevărat sunt beneficiarii acestui program „Prima Casă”. Și, dând într-o parte aspectele electorale și grija declarată față de cetățenii care și-ar dori o locuință, de fapt, se rezolvă o problemă a unor investitori în construcții, în locuințe pe care dânșii, după ce au investit, nu le pot vinde.

Asta este principala concluzie dacă ne uităm la acest program. Și aceasta, de fapt, reiese și din alt considerent. Dacă pornim de la Legea cu privire la datoria sectorului public și garanția sectorului de stat, această lege spune foarte clar: garanțiile de stat pot fi emise unu, pentru garantarea împrumuturilor interne sau externe, destinate proiectelor investiționale care reprezintă o importanță majoră pentru economia națională. Noi nu avem o decizie de guvern care să spună care sunt acele domenii de importanță majoră pentru economia națională. Acesta e un moment. Al doilea, a fost o încercare din partea guvernului de a identifica ca domenii prioritare în Republica Moldova, atunci când s-a aprobat Legea cu privire la cetățenie contra investiții. Și atunci s-a vorbit despre domeniul imobiliar, unu, și, doi, domeniul titlurilor de valoare de stat.

Să admitem că domeniul imobiliar este acel domeniu de importanță majoră pentru economia națională și, respectiv, autoritățile vin cu acest proiect „Prima Casă”. Categoric nu e vorba de cetățeni și grija de necesitatea cetățeanului de a avea un apartament. E vorba, de fapt, de un domeniu pe care autoritățile, direct sau indirect, îl declară ca fiind de importanță majoră pentru economia națională – domeniul imobiliar, construcția de bunuri imobiliare.”

Europa Liberă: Dar putem deduce că, implicit, prin acest program s-ar putea întâmpla ca problemele pe care le au acum constructorii care au construit și nu pot vinde vor trece pe umerii celor care se vor aventura în program?

Veaceslav Negruță: „Categoric, acea problemă pe care o au investitorii sau cei care activează în domeniul construcțiilor se pune pe umerii, pe de o parte, a celor care intră în programul „Prima Casă”, dar, categoric, și aici cu siguranță, problema se transpune pe seama statului, pe seama contribuabililor care plătesc impozite și taxe prin oferirea acestei garanții de către stat.

Repet încă o dată, cazurile în care sunt emise aceste garanții de stat sunt indicate în Legea cu privire la datoria sectorului public și garanțiile de stat și recreditarea de stat.”

Europa Liberă: Sugerați dumneavoastră că aceste garanții sunt ilegale?

Veaceslav Negruță: „Eu vreau să spun că aceste garanții emise nu au acoperirea legală suficientă pentru a fi eliberate aceste garanții în cadrul programului „Prima Casă”.”

Europa Liberă: Vorbim, totuși, de o ingeniozitate legală sau vorbim de o abatere de la lege?

Veaceslav Negruță: „O abatere de la legea actuală. Dar nu exclud ca anumite modificări în lege să intervină pe parcurs ca toată ilegalitatea admisă la moment să fie legalizată ulterior, așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri în Republica Moldova, cu cadrul legal.”

Europa Liberă: Concluzia, domnule Negruță, sună cam în felul următor: îi ademenim pe tineri să vină în program, iar dacă ei intră în incapacitate de achitare, preia statul povara pe umerii lui.

Veaceslav Negruță: „Este adevărat. Și aici, ce este important de spus, este că această garanție din partea guvernului nu este oferită direct beneficiarului de bun imobil. De fapt, este o garanție oferită băncilor comerciale.”

Vedeți continuarea interviului pe site-ul Europa Liberă.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente