/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

/VIDEO/ Fă cunoștință cu una din cele două femei de etnie romă care a reușit să devină consilieră locală

22 martie 2018, ora 17:17

Nu a crezut în stereotipuri și nu a cedat niciodată, chiar dacă nu întotdeauna a avut susținerea la care se aștepta. A reușit să devină consilieră și planurile sale de viitor nu se opresc aici.

Sunt una dintre cele două femei rome care au reușit la alegerile precedente să devină consilieră. Am studii superioare, am absolvit Universitatea Alecu Russo din Bălți, în 1982, după care am lucrat la Ialoveni trei ani, apoi am lucrat în raionul Drochia ca educatoare, ca șefă de grădiniță și ca metodistă. Dar din anul 2004 am devenit o activistă în problemele romilor. Mi-am propus să integrez cât mai mult posibil romii în societate.

Mereu am știut că pot să fac mai multe, de aceea m-am gândit să intervin puțin și în politică. Ideea să-mi înaintez candidatura de consilieră a venit din partea unei persoane de etnie romă din România, Letiția Marc. Venind în Moldova, la organizația UN Women, care la moment aveau în desfășurare Programul „Femeile în politică”, ea a vizitat mai multe localități din Republica Moldova cu scopul de a ne convinge să ne înaintăm candidaturile de consilieri. Așa am hotărât să candidez și în sfârșit am reușit.

Vreau să vă spun că nu mi-a fost ușor deloc. La început nu știam prea multe, chiar și din partea consilierilor parcă nu simțeam susținere, dar, datorită faptului că eu sunt o persoană care doresc să fac mai mult și insist ca să reușesc, într-un final am fost acceptată și am ajuns să fiu ascultată.

Totodată, sunt președinta Comisiei de specialitate pentru problemele minorilor în Consiliul local.

Tot timpul merg la școală, merg la grădiniță, merg la casa de cultură. Tot timpul am grijă de elevi și în vizorul meu sunt minorii și tinerii din localitate. O atenție deosebită acordăm minorilor care sunt în dificultăți sau din familii vulnerabile.

Eu activez în domeniul proiectelor sociale încă înainte de a fi consilieră. Dar de când am fost investită în această funcție și mai mult m-a atras activitatea de a face ceva pentru sat, pentru copii, pentru tineret, nu doar pentru romi, dar pentru toată populația.

Iată așa am câștigat un proiect și am construit un teren de joacă pentru copii și vreau să vă spun că fiind consilieră am reușit să adun mai multe fonduri. Proiectul câștigat de mine a fost de o sumă mică, dar am reușit și am adunat fonduri de 5-6 ori mai multe. Sunt și eu mulțumită, sunt și locuitorii mulțumiți că, în sfârșit, în satul nostru, a apărut un teren de joacă pentru copii.

Unul din scopurile mele de bază este să promovez cât mai multe fete de etnie romă să participe la alegerile viitoare, deoarece în Consiliul local, la moment, sunt doar trei femei și 12 bărbați, de aceea eu le voi susține să devină consiliere locale, ca să poată participa la luarea deciziilor.

Pe viitor, îmi doresc să candidez din nou, dar deja ca o consilieră independentă și vreau să mă implic cât mai mult în viața activă a satului, să implementez diferite proiecte, să adun voluntari ca să facem lucruri frumoase pentru sat”.

În 2015, pentru prima dată de la independența Republicii Moldova, două femei de etnie romă au fost alese consiliere locale. Ele au fost printre cele 15 persoane de etnie romă, șapte femei și opt bărbați, care și-au depus candidatura la alegerile locale din 14 iunie 2015. Până atunci, nicio femeie de etnie romă nu a candidat la alegerile locale din R. Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram