/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

După ce presa a anunțat boicot Dumei de Stat din Rusia, instituția a introdus o listă a jurnaliștilor interziși

22 martie 2018, ora 17:29

Despre apariția listei, jurnaliștii au aflat în dimineața zilei de joi, când au venit la Duma de Stat. Canalul de televiziune Dojdi, cu referire la trei corespondenți din Dumă, a spus că angajații de la securitate au lăsat un jurnalist să treacă punctul de control de la intrarea centrală a Dumei de Stat, după verificarea cărții de acreditare, a pașaportului și verificarea documentelor cu o listă suplimentară.

Corespondentul BBC a găsit la ambele puncte de control, prin care jurnaliștii și alți vizitatori trebuie să treacă, liste ale corespondenților indezirabili. La intrarea în vechea clădire a Dumei de Stat, jurnalista a văzut o listă cu inscripția „Nu-i lăsați să intre”, scrisă cu un pix albastru și evidențiată cu un marcator portocaliu.

În lista de mai multe pagini sunt incluse numele corespondenților și angajaților tehnici ai RBK. Angajatul de la securitate, care era la intrare, a refuzat să precizeze ce fel de document este.

Un alt angajat al securității a confirmat corespondentului BBC că de joi există o serie de restricții privind activitatea mass-media și că există o listă a jurnaliștilor care nu vor fi admiși în parlament. Motivele pentru apariția unei astfel de liste nu le-a putut menționa.

Serviciul de presă al Dumei de Stat, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul BBC, de ce parlamentul are o astfel de listă, s-a referit la regulile de acreditare a jurnaliștilor în cadrul Dumei de Stat. Potrivit acestora, departamentul de presă al Dumei de Stat anulează acreditarea jurnaliștilor și a specialiștilor tehnici ai mass-media, în cazul în care consiliul de redacție a decis să-și retragă angajații.

Președintele Dumei de Stat Vyacheslav Volodin a mai spus că Duma a privat de dreptul de a intrat în clădirea parlamentului pe jurnaliștii publicațiilor care au anunțat boicot.

„Această declarație este oficială, are caracter public, respectiv, consecința acestei declarații este privarea de acces permanent, care se baza pe acreditare”, a declarat joi Volodin. El s-a referit la declarația oficială a trustului RBK privind rechemarea jurnaliștilor săi, care acoperă activitatea Dumei de Stat.

„Această decizie a fost luată de conducerea organizației ca un semn de dezacord față de încheierea comisiei Dumei de Stat privind etica, care nu a găsit nicio dovadă de hărțuire sexuală din partea lui Leonid Slutsky”, a declarat co-directorul redacției RBK Elizaveta Golikova, miercuri.

Anterior, Volodin, felicitând corespondenții Dumei cu ocazia zilei de 8 martie i-a sfătuit să schimbe profesia pe cei care cred că este periculos să lucrezi în Duma de Stat.

RBK a fost prima publicație care a anunțat boicot Dumei de Stat. După aceea, editura Kommersant, postul de televiziune Dojdi, postul de radio Eho Moskvy, ziarul Vedomosti, canalul RTVI, postul de radio Moscova Speaks din Moscova, ziarul Lenta.ru, Znak.com, Право.ру, Republic s-au alăturat protestului împotriva Dumei.

Unele mijloace mass-media boicotează complet munca Dumnei de Stat și își retrag jurnaliștii, în timp ce alții au decis să nu scrie personal nimic despre Slutsky, cu excepția acuzațiilor de hărțuire.

Motivul boicotului a fost decizia comisiei Dumei privind etica, care miercuri, cu ușile închise, a examinat acuzațiile de hărțuire împotriva deputatului Slutsky.

Farida Rustamova și Daria Zhuk, jurnalistele serviciului rus al BBC și postul de televiziune Dojdi, care s-au plâns comisiei privind comportamentul obscen al deputatului, au participat, de asemenea, la întâlnire. Comisia nu a găsit nicio încălcare în comportamentul lui Slutsky.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram