/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Liberalii vor reveni în Parlament doar după Unire. Marian Lupu: „Nu se va face niciodată”

22 martie 2018, ora 16:24

„Fracțiunea PL solicită să oferiți sala aceasta să organizăm noi o ședință dedicată 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, a menționat Mihai Ghimpu, președintele fracțiunii PL.

„Cererea se face în adresa Biroului permanent, iar acesta ia decizia. Această solicitare nu poate fi supusă votului”, a răspuns Andrian Candu, președintele Parlamentului.

„În semn de protest, noi părăsim sala de ședințe și nu venim până nu se produce unirea Republicii Moldova cu România”, a declarat Ghimpu.

„Păcat că a plecat Ghimpu. Special ai tărăgănat mata ca să plece Ghimpu”, a spus Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Democratul Marian Lupu a ironizat pe seama protestului anunțat de fracțiunea PL și a spus că unirea nu se va produce niciodată. Asta chiar dacă declarațiile simbolice de unire cu Romania au fost votate inclusiv de primari din PD.

„Așa cum Unirea nu se va face niciodată, trebuie să înțelegem că colegii noștri ne-au părăsit pentru totdeauna. Domnul președinte Voronin propune, ulterior, și un moment de reculegere. Să le spunem adio, să ne luăm rămas bun”, a ironizat Marian Lupu, președintele fracțiunii PDM.

Unioniști au fost, sunt și vor fi mult mai mulți în viitorul Parlament”, a replicat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Aveți alte convingeri, nu vedeți acest stat suveran și independent, nu aveți ce căuta în această sală. Aici este Parlamentul Republicii Moldova”, a menționat Marian Lupu, președintele fracțiunii PDM.

„Clădirea aceasta a fost construită de Partidul Comunist al RSSM. Noi cerem sala pentru a petrece măsura 100 de ani de ocupație românească”, a comentat Voronin.

„O să încerc să vorbesc cu arhitecții și cei care au construit această clădire”, a adăugat Candu.

În fața jurnaliștilor, însă, liberalii au dat de înțeles că revin la următoarea ședință: „Noi, PL, am votat unirea Republicii Moldova cu România, așa că pentru noi probleme nu-s. Pentru ei sunt probleme”.

Inițial, liberalii intenționau să organizeze o ședință festivă cu participarea deputaților, aceasta fiind consacrată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Chiar dacă majoritatea a refuzat propunerea, Mihai Ghimpu spune că va organiza, oricum, evenimentul pe data de 27 martie, doar că încă nu a găsit o sală potrivită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram