Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rada Supremă a Ucrainei a…

Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei

Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei. Savcenko este acuzată de terorism și de pregătirea unei lovituri de stat. Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, deputata a intenționat să comită un act de terorism în Parlament. La o ședință a Radei Supreme, Procuratura, în sprijinul acestor acuzații, a prezentat înregistrări video și audio, notează meduza.io

Pe una din înregistrări, Savcenko spune: „Propun o lovitură de stat. Pentru că ei trebuie să fie curățați fizic – și toți odată. Aceasta este o metodă. Într-o zi și numai din interior. Poate câteva zile”.

Vladimir Ruban (șeful centrului „Corpul de ofițeri”, care este implicat în eliberarea prizonierilor ucraineni în Donbass) a spus într-o întâlnire cu Savcenko despre planul atacului asupra blocului guvernamental de la Kiev: „Demolăm o clădire frumoasă, construită pe un loc necurat. Poate tot guvernul”.

Procurorul General Ucrainei afirmă că Savcenko și Ruban ar fi planificat o încercare de asasinare a președintelui Petro Poroșenko. Savcenko și-a catalogat anterior acțiunile drept o provocare politică.

Savcenko este fost militar în armata ucraineană, a fost condamnată în Rusia pe cazul deceselor din Donbas a jurnaliștilor VGTRK, Igor Kornelyuk și Anton Voloshin. Ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, dar la puțin timp după asta, verdictul a fost schimbat cu doi ruși condamnați în Ucraina pentru participarea la războiul din Donbas. După ce s-a întors acasă, Savcenko a primit titlul de erou al Ucrainei.

Sursa foto: digi24.ro