05:08:28 19.03.2024
Stiri

AVERTIZARE: Gazoductul Nord Stream 2 va afecta stabilitatea Europei și va servi intereselor Rusiei

Știri 22.03.2018 16:19 Vizualizări1583 Autor: Ziarul National


AVERTIZARE: Gazoductul Nord Stream 2 va afecta stabilitatea Europei și va servi intereselor Rusiei Sursa: ziare.com

Construirea gazoductului Nord Stream 2, între Rusia și Germania, este riscantă pentru stabilitatea Europei și va oferi Rusiei un nou instrument de presiune asupra țărilor europene, avertizează Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Nauert a mai declarat că firmele implicate în construirea și finanțarea gazoductului Nord Stream 2 „s-ar putea expune sancțiunilor” prevăzute de legislația americană, transmite Radio Poland.

Oficialul american a explicat că proiectul submarin, care va transporta gaze naturale din Rusia către Germania, ocolind Polonia, Ucraina și statele din zonă, va oferi Rusiei „un nou instrument pentru a pune presiune pe țările europene”, în special pe Ucraina.

„Am văzut asta - ce a făcut Rusia în trecut, când a oprit livrarea de gaze în mijlocul iernii, lipsind de căldură unele familii (...) și credem că acest lucru este pur și simplu greșit”, a declarat Nauert.

Până la finele anului 2019, concernul energetic rusesc Gazprom ar urma să încheie proiectul gazoductului Nord Stream 2. Concomitent cu gazoductul Nord Stream, dat în folosință în 2011, va fi transportat astfel gaz metan din Rusia peste Marea Baltică și până în Germania.

Proiectul are sprijinul unor importante state europene precum Suedia, Danemarca, Germania, Franța, Olanda și Finlanda. O parte dintre acestea vor facilita chiar construcția conductei asigurând logistică prin porturile lor (cum e cazul Suediei), în special din motive comerciale (crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor publice).

Țări precum Polonia, Estonia și Lituania sunt împotriva proiectului de infrastructură, invocând în special probleme de securitate energetică și o piedică în calea uniunii energetice. Totodată, conducta boicotează Ucraina, care nu va mai beneficia de veniturile rezultate din transportul gazului rusesc pe teritoriul său.

Nord Stream 2, date cheie

· Va lega Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică

· Va merge în paralel cu Nord Stream 1

· Va avea o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaze pe an

· Ar trebui să fie gata în 2019

· Germania va importa astfel 50% din necesar din Rusia

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md