Plăcinte, Hora Unirii și seară de film basarabean. Cum vor sărbători studenții de la Craiova centenarul unirii cu Basarabia?

urUhzhrO9tY

Acum 100 de ani, la data de 27 martie a avut loc evenimentul care a reprezentat primul pas către Marea Unire, o zi importantă în istorie, care leagă românii de pe ambele maluri ale Prutului și a pus bazele României Mari. Studenții basarabeni de la Craiova pregătesc și ei un set de activități tradiționale pentru a celebra ziua împreună cu românii de peste Prut.

„Noi ne asumăm această datorie, nu neglijăm trecutul care ne-a conturat prezentul, care este o pârghie solidă în afirmarea viitorului, întrucât avem rădăcini care mențin conexiunea vie cu țara de unde venim.”, ne zic studenții și cu ocazia împlinirii unui veac de la unire, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova nu dă uitării acest episod istoric. Astfel, în perioada 23-29 martie 2018, se vor desfășura un set de activități pentru românii de pretutindeni.

#23 martie – Seara cu 100 de plăcinte
Evenimentul necesită pregătirea a unui număr revelator de 100 plăcinte tradiționale moldovenești, ca la mama acasă! Se planifică deservirea a 200 de invitați români și basarabeni, cu plăcințele aburite și câte un pahar de vin roșu autohton.

#24 martie – Sădirea a 100 de copaci
Cel mai „verde eveniment” ASBC denumit ca „Sădirea a 100 de copaci” implică o activitate cu trăsături nobile. Desfășurarea acestei acțiuni necesită pregătirea unui loc de pământ și a unui număr de 100 arbori, care vor fi sădiți de către 100 de membri ai Asociației.

#25 martie – Hora Unirii cu 100 de Basarabeni + Cupa Unirii
Manifestarea logată drept „Hora Unirii cu 100 de Basarabeni” presupune mărginirea în farmecul dansului a 100 de basarabeni energici, care spre final vor înălța triumfător, în ochii cerului, un imens tricolor – simbol al unicității noastre ca națiune și apartenență la o limbă, cultură și istorie comună.

Programul a fost îmbogățit cu un eveniment dinamic, cunoscut sub numele de „Cupa Unirii”. Activitatea, în sine, solicită formarea unor echipe complexe, dotate cu oameni sprinteni și bine pregătiți fizic, capabili să se dueleze incoruptibil, permiţând astfel evaluarea și desemnarea celor mai buni dintre cei mai buni.

 

#26 martie – Bicicliada pentru 100 de persoane

„Bicicliada”, pusă pe roate de către ASBC va necesita un număr de 100 biciclete și tot atâţia oameni curajoși și implicați. Se va desfășura un maraton cu biciclete, prin intermediul căruia cei prezenți își vor putea etala abilitățile de mânuire a acestui mijloc de transport, cumulând concomitent o doză zdravănă de energie, voie bună, experiență inedită și desigur cunoștințe noi.

#27 martie -Conferință „Realizări în 100 de ani de la Unire”

Conferința planificată vine să țintească tot mai sus, angajând mințile agere și redând o notă de solemnitate și importanță istorică grandiosului proiect centenar. La nivel de structură va conține prezentări mustoase, cu referire la marele eveniment – 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

#28 martie – Seara de film Basarabean + Expoziție de fotografie despre 100 de Basarabeni

Cu ajutorul evenimentului intitulat „Seara de film basarabean „ se propune familiarizarea celor prezenți cu Noi, ca o celulă plurivalentă a societății, avizată să se afirme și să-și revendice dreptul la existență. Susținem ideea că, ecranizarea unui film tematic ne va facilita și mai productiv, apropierea și interacțiunea noastră la nivel socio-uman.
Prin intermediul unei „Expoziții de fotografie” vom avea marea oportunitate de-a fi dezvăluiți în toată splendoarea autentică doar poporului nostru. Cu această ocazie, zece basarabence, îmbrăcate în port național, vor servi drept ghid pentru oamenii prezenți în holul Universității din Craiova, descriind cu lux de amănunte, istoria fiecărei concepții, care a stat la baza unei fotografii.

#29 martie – Training „Renașterea națională a românilor alături de frații absorbiți de expansiunea străină”

Ca orice activitate rentabilă și proiectul centenar necesită o încheiere pe măsura valorii lui. Pornind de la această premisă, organizatorii și-au propus desfășurarea unui trening generalizator, cu tema „Renașterea națională a românilor alături de frații absorbiți de expansiunea străină”. Prin intermediul acestui exercițiu de grup, se tinde spre o mai vizibilă apropiere emoțională a românilor de basarabeni, dar și-o revelatorie degajare, antrenată de o atmosferă neoficială și o zonă de confort proprie tuturor participanților.

 

 

„Cei mai frumoși copaci au în rădăcini idealul național, în crengi puterea patriotismului și in frunze – sunetul libertății. Cultura și valorile spirituale au consolidat dezvoltarea noastră ca națiune.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente