Roger Torrent, preşedintele Parlamentului de la Barcelona a anunţat, miercuri seară, că Jordi Turull este noul candidat pentru această poziţie.

Turull a fost prtător de cuvânt al executivului catalan şi este anchetat în legătură cu proclamarea inedependenţei regiunii faţă de Spania, la 27 octombrie 2017, scrie Mediafax.

“O onoare imensă. Dacă Parlamentul îmi va da votul de încredere, voi lucra fără odihnă pentru progres şi pentru protejarea celor 7,5 milioane de catalani”, a transmis Turull prin intermediul contului de Twitter, după ce a fost nominalizat în mod oficial.

Jordi Turull este a treia variantă avansată de partidele care susţin independenţa Cataloniei, învingătoare în alegerile anticipate din 21 decembrie 2017.

La începutul lunii martie, Carles Puigdemont a anunţat că se retrage din cursa pentru obţinerea funcţiei de premier al Cataloniei. El a declarat că îl va susţine pe Sanchez. Puigdemont se află în în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru răzvrătire şi rebeliune, imediat după declararea independenţei Cataloniei, ceea ce al putea să îl trimită în spatele gratiilor pentru zeci de ani.

La 21 martie, Sanchez şi-a retras candidatura din cauza faptului că judecătorii Curţii Supreme a Spaniei au respuns o cerere de eliberare din arest, fapt care l-a împiedicat să participe la sesiunea parlamentară în care ar fi trebuit să depună jurământul de premier.

Jordi Sanchez este şi el acuzat de răzvrătire şi rebeliune, având în vedere că a organizat un miting de susţinere a independenţei Cataloniei la 20 septembrie 2017. În timpul mitingului s-au înregistrat mai multe acte de violenţă.