Astfel, lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău, planificate pentru acest an, se vor desfăşura înainte sau concomitent cu trecerea în posesia statului a terenurilor private prin care va trece conducta.

Prin procedură specială, urmează a fi expropriaţi circa 4 600 de proprietari de terenuri agricole. Terenurile proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale sunt situate în extravilanul sau intravilanul următoarelor localităţi; oraşul Chişinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătieşti şi satul Ghidighici; satele Sireţi, Roşcani, Negreşti, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănăşeşti şi oraşul Bucovăţ din raionul Străşeni; comuna Tuzara, satele Pituşca, Nişcani, Temeleuţi, Peticeni, Vălcineţ, Sadova şi oraşul Călăraşi  din raionul Călăraşi; satul Mileşti  din raionul Nisporeni; comunele Alexeevca, Pârliţa, Todireşti, Zagarancea şi satul Rădenii Vechi din raionul Ungheni.

Procedura se va desfăşura concomitent cu lucrările de construcţie a conductei de transport a gazelor naturale pe direcţia Ungheni-Chişinău. De asemenea, proiectul prevede procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii bunurilor imobile. Prin aceeaşi lege, se instituie interdicţia de înstrăinare a acestor terenuri prevăzute pentru expropriere.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.

Gazoductul Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.