Dodon, apel către părinți, patrioți și oamenii legii, în ajunul Marșului Centenar: Să-i lăsăm pe unioniști să-și consume pe cont propriu isteria de moment

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ajunul marcării la Chișinău a centenarului Unirii printr-un marș de amploare organizat duminică în Piața Marii Adunări Naționale, președintele Igor Dodon vine cu un apel către pedagogi și părinți să nu le permită copiilor să fie antrenați în acțiuni de masă cu tentă politică și ideologică, iar cetățenilor „patrioți și stataliști” le-a cerut să nu iasă pe 25 martie cu „acțiuni de contraprotest în fața unioniștilor”.

„Nu trebuie să le oferim prilej suplimentar de manifestare sau de autovictimizare și să dăm motiv de provocări”, afirmă Igor Dodon în cadrul unei adresări „importante în aceste zile, când „o parte din societate este tulburată de acțiunile unioniste agresive care se desfășoară pe teritoriul țării noastre”.

„Vedem cu toții cum o campanie de comemorare a unui eveniment istoric, centenarul unirii, s-a transformat rapid într-o operațiune de sfidare a statalității moldovenești, cu aplicarea unor procedee perfide, cu mobilizarea diferitor organizații unioniste finanțate din exterior, cu îndemnarea și coruperea aleșilor locali la semnarea unor acte anticonstituționale, numite de ei „declarații de unire”. Înțelegem prea bine că toate aceste acțiuni sunt parte a unui scenariu amplu antistatal, care țintește subminarea încrederii cetățenilor noștri în propria țară și urmărește manipularea lor ideologică și psihologică pentru a-i determina să renunțe la independența și suveranitatea Republicii Moldova, pe calea acceptării unei uniri, de fapt a unei anexări teritoriale la statul român”, susține șeful statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului statului, la adunarea din PMAN, pe 25 mai, „în mod abuziv și ilegal” au fost chemați inclusiv copii din gimnazii și licee, „pentru a crea impresia de suport social larg”. „La Chișinău vor veni și sute sau mii de adepți ai grupărilor de extrema dreaptă și fani ai echipelor de fotbal din România. Există mai multe semnale că această adunare unionistă ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci și violent. Din acest motiv, fac un apel către oamenii de bună credință, către pedagogi și părinți, să nu le permită copiilor să fie antrenați în acțiuni de masă cu tentă politică și ideologică. Vă îndemn să nu coparticipați la evenimente care comportă riscuri și care reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul Patriei noastre, Republica Moldova. Atenționez și organele de forță să-și facă responsabil datoria și să împiedice orice escaladare a spiritelor stradale”.

„Să-i lăsăm pe unioniști să-și consume pe cont propriu isteria de moment. Abcesul lor va erupe în aceste zile și săptămâni, apoi se vor dezumfla ca de fiecare dată.
Unionismul trece, Patria rămâne. Iar Moldova are viitor, în ciuda lor”, a mai afirmat Dodon recurgând la un amalgam de citate și lozinci ale sale, ale PSRM, dar și dintr-o piesă a trupei Carla’s Dreams.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...