/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ UPDATE. Lipsită de imunitate Nadejda Savcenko a fost arestată în sala Radei ucrainene

22 martie 2018, ora 15:12

Update 15:05 Nadejda Savcenko, care a fost lipsită de imunitate parlamentară, a fost reținută chiar în sala Radei ucrainene. De ea s-a apropiat un anchetator și i-a înmânat o citație și a invitat-o să meargă în biroul de la Kiev al serviciului de Securitate al Ucrainei.

Savcenko este acuzată de terorism și de pregătirea unei lovituri de stat. Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, deputatul avea intenția să comită un act de terorism în parlament. La o ședința a Radei Supreme, procuratura, în sprijinul acestor acuzații, a prezentat înregistrări video și audio.

Pe una dintre înregistrări, Savcenko spune: „Propun o lovitură de stat. Pentru că trebuie să fie curățați fizic – și toți odată. Aceasta este o metodă. O singură zi și numai din interior. Posibil câteva zile”.

Vladimir Ruban (șeful centrului „Corpul de ofițeri”, care este implicat în eliberarea prizonierilor ucraineni în Donbass) a spus într-o întâlnire cu Savcenko despre planul atacului asupra blocului guvernamental de la Kiev: „Demolam o clădire frumoasă, construită pe un loc drăcesc. Poate tot guvernul”.

Procurorul General al Ucrainei Iurii Luțenko susține că Savcenko și Ruban planificau un atentat asupra președintelui țării, Petro Poroshenko. Se presupune că ar fi planificat să tragă asupra cortegiului președintelui dintr-o pușcă de lunetist de calibru mare.

Atacul asupra cartierului guvernamental, potrivit procuraturii, a fost planificat să fie efectuat cu ajutorul mortarelor. Arme, potrivit lui Lutenko, participanții la complot aveau de gând să le aducă din republica populară Donețk.

Savcenko a descris anterior acțiunile sale ca o „provocare politică”, iar planurile discutate despre actul terorist – absurde și nerealiste. „A fost foarte important pentru mine să fiu crezută. Pentru ca autoritățile să înțeleagă că ele tot sunt muritoare. Acesta nu este un atac terorist, este o provocare politică“, a spus Savcenko.

Nadejda Savcenko, fostă militară al armatei ucrainene, a fost condamnată în Rusia în cazul morții lui Igor Kornelyuk și Anton Voloshin, jurnaliști ai VGTRK din Donbass. Ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, dar la scurt timp după ce sentința a fost pronunțată, ea a fost schimbată pentru doi ruși condamnați în Ucraina pentru participarea la războiul din Donbas. După ce s-a întors la Kiev, Savcenko a primit titlul de erou al Ucrainei.

Vladimir Ruban, care figurează în dosarul Procuraturii Generale din Ucraina, a fost reținut pe 8 martie cu un lot mare de arme, în timp ce încerca să traverseze linia de delimitare a părților implicate în conflictul din Donbass. Procuratura l-a acuzat de terorism și lovitură de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram