/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Proprietarii terenurilor pe care se va construi gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea primi despăgubiri

22 martie 2018, ora 14:28

În hotărârea dată sunt vizate terenurile situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localităţi:

– Chișinău: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici;
– Strășeni: satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț;
– Nisporeni: comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova;
– Ungheni: comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii și orașul Călărași și satul Milești, Nisporeni.

La stabilirea despăgubirii care urmează să fie acordată proprietarilor terenurilor se vor stabili în baza rapoartelor de evaluare elaborate de evaluatori, selectați de Guvern și cu respectarea următoarelor criterii:
a) suprafața bunurilor imobile (terenurilor) expropriate;
b) suprafața bunurilor imobile (terenurilor) în privința cărora a fost expropriat dreptul de folosință;
c) valorile rezultatelor existente, respectiv estimate, pe bunurile imobile (terenurile) expropriate sau pe bunurile imobile (terenurile) în privința cărora a fost expropriat dreptul de folosință, comunicate de entitățile competente, precum şi valorile estimate ale amenajărilor şi/sau facilităților afectate de expropriere;
d) activitățile restrânse datorate exproprierii.

Despăgubirile pentru bunurile imobile se vor efectua din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final al Proiectului.

Persoanele nemulțumite de suma despăgubirii prevăzute, se poate adresa instanței judecătorești competente în termen de doi ani.

Acțiunile sunt întreprinse pentru a facilita construcția conducte de gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, și are ca scop principal consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale.

Gazoductul sub forma extinsă Ungheni – Chișinău va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018. O declarație în acest sens a fost făcută anterior de Gheorghe Șimon, ministrul Economiei al României. Oficialul român a menționat că SA Transgaz își va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram