/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Datoria Moldovei pentru energia livrată de România acum 20 de ani, scoasă la mezat: 7 cenți pentru un dolar

22 martie 2018, ora 14:05

Preț de 14 ori mai mic

Potrivit anunţului publicat de Muşat & Asociaţii, procedura de vânzare se va defășura pe 23 martie 2018, prin licitație publică cu strigare.

Faptul licitației nu surprinde, pentru că această datorie este de vânzare deja de patru ani și periodic firma de insolvență publică astfel de anunțuri de vânzare. Ceea ce suprinde este prețul de pornire la care e scoasă creanța – 1,19 milioane de dolari pentru o datorie de 17,04 milioane dolari. Adică la un preț de 14 ori mai mic, decât cel inițial.

În disperare de cauză, compania românească a început să publice anunțuri de vânzare și în Moldova. Cele 17,04 milioane de dolari reprezintă, de fapt, doar o parte din datoria de peste 32 de milioane de dolari, acumulată de Republica Moldova pentru energia electrică livrată de vecinul de la vest în anii 1998-2001.

Drepturile asupra altor 15 milioane de dolari aparţineau firmei româneşti Titan Total Group. Aceasta a deţinut și titlu executoriu emis de instanţele moldoveneşti pentru recuperarea banilor de la Moldtranselectro, obţinut după zeci de procese în diferite instituţii judecătoreşti din Republica Moldova în anii 2008-2016. În 2016 și aceasta a intrat în insolvență.

România a salvat moldovenii de la frig, dar Chișinăul n-a mai plătit

Aproape 20 de ani în urmă, în noiembrie 1998, executivul de la Chişinău apela la Guvernul României ca acesta să asigure furnizarea, în regim de urgenţă, a curentului electric, pentru a acoperi deficitul de pe piaţă ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala de la Cuciurgan. Furnizările au început imediat şi au continuat până în anul 2001.

Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 între Moldtranselectro şi societatea Conel (în prezent Termoelectrica) din România. Acordul stipula şi metoda de achitare pentru energie: transmiterea pachetului de acţiuni deţinut de stat în SA Tirex Petrol, mijloace obţinute de la vinderea reţelelor de distribuţie din Republica Moldova, precum şi cărbune sau alte mărfuri şi servicii ale unor companii moldoveneşti.

În realitate, Chişinăul nu a reuşit să plătească nici pentru 10% din curentul livrat de România. Tirex Petrol a ajuns, în anul 2000 printr-o schemă, în proprietatea unei companii germane, pentru datorii de câteva milioane de dolari, iar banii obţinuţi de la vânzarea a trei RED-uri s-au dus pentru acoperirea găurilor din buget.

Litigii pe bandă rulantă

La 23 martie 2004, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României adopta hotărârea privind încasarea de la Moldtranselectro în folosul Termoelectrica a sumei de 34,3 milioane de dolari. În anii 2003-2009, s-a reuşit stingerea unei părţi din datorie în valoare de 2,8 milioane de dolari.

La începutul anului 2010 de exemplu, oficial, datoria era de 32 de milioane de dolari, cu tot cu dobândă. În același timp în aprilie 2008, Termoelectrica a cesionat dreptul de recuperare a 15 milioane de dolari, din datoria Moldtranselectro, către firma Titan Total Group, controlată de omul de afaceri Adrian Duman.

Termoelectrica din România susținea în 2011 că peste aproape două luni, pe 20 mai 2008 a fost anulat acordul de cesiune a datoriei, pe motiv că firma Titan Total Group nu și-ar fi onorat angajamentele. Totuși acordul a rămas în vigoare, instanțele constatând legalitatea cesiunii.

În consecință compania românească a înaintat pretenții financiare în instanțele din Republica Moldova.
Din noiembrie 2008 până în prezent au avut loc zeci de procese în diferite instituții judecătorești de la noi. Totodată, au fost emise și câteva titluri executorii.

De la 15 la 30 de milioane dolari

Au crescut și pretențiile firmei din România, care au ajuns la circa 30 de milioane de dolari. Ultimul proces pe acest caz a avut loc în aprilie 2016, când Colegiul civil comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins o cerere de revizuire a altei decizii din 2013, depusă de Titan Total Group ca fiind inadmisibilă.

Pretențiile depuse de Titan Total Group se ridicau deja la 30 de milioane dolari: prejudiciul de 15 milioane dolari și a dobânda de întârziere de 14,76 milioane dolari.

În anul 2016 Titan Total Group a intrat în insolvență. Procedura a fost inițiată de creditorul Ebicom SRL din București, care a revendicat o creanță de 699.066 lei românești (circa 3,5 milioane de lei moldovenești) din 2011.

Moldova-răuplatnica

Potrivit portalului superrevizor.ro, debitoarea a contestat cererea, invocând faptul că nu s-ar afla în stare de insolvență pentru că nu figurează cu debite restante către bugetul statului român și are un număr de 6 salariați pentru care plătește atât salariile, cât și taxele!

“Un alt argument care ar fi trebuit să convingă instanță a fost acela că societatea “are un patrimoniu consistent și este pe cale să recupereze din Republica Moldova o creanța în suma de peste 15 milioane de dolari. Nu se pomenește nicăieri că “este pe cale” de vreo 7 ani!”, constatau cei de la superrevizor.ro.

Angela Morarencu, directorul general al Moldtranselectro, a refuzat să comenteze anunțirile și situaţia creată în jurul datoriei faţă de compania românească.

Anterior reprezentanții Ministerului Economiei susțineau că situația creată este o relaţie între doi agenţi economici și dacă unul a decis să scoată creanţa la vânzare, asta e dreptul său. De notat că problema acestei datorii nu a fost discutată în ultimii 4-5 ani nici în cadrul comisiei mixte interguvernamentale moldo-române.

Mai adăugăm că Ministerul Economiei deocamdată nu a oferit un comentariu la acest subiect. Așa că în lipsa unei înțelegeri între cele două state și nedorința funcționarilor de a găsi o soluție la problema dată, de rezolvarea ei se ocupă “băieții șmecheri”.

De notat că în prezent România este cel mai mare creditor bilateral al Republicii Moldova. Neplata datoriiei pentru energia electrică livrată acum 20 de ani denotă seriozitatea cu care abordează problema respectivă autoritățile de la Chișinău și credibilitatea financiară a Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram