Banca Națională a fost atacată în instanță pentru refuzul de a publica raportul Kroll-2. „Avem dreptul să cunoaștem rezultatul acestei investigații”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Formațiunea politică „Partidul Nostru” a înregistrat o cerere de chemare în judecată a Băncii Naționale a Moldovei cu solicitarea de a dezvălui conținutul raportului Kroll-2. Asta după ce, reprezentanții formațiunii au cerut printr-o scrisoare adresată BNM să facă același lucru, iar răspunsul oferit de aceasta nu a satisfăcut așteptările. Acesta este primul partid care încearcă să afle conținutul raportului recurgând la pârghiile legale.

„Considerăm că trebuie de folosit toate pârghiile și de exercitat presiuni asupra celor de la guvernare, care sunt cu pufușor pe botișor sau cu musca pe căciulă”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele „Partidului Nostru” Ilian Cașu.

Totuși, pentru că nu prea au încredere în justețea instanțelor de judecată autohtone, membrii formațiunii sunt pregătiți să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vicepreședintele PN Dumitru Ciubașenco a declarat că autoritățile utilizează raportul Kroll-2 pe post de perdea de fum. „Vedem că autoritățile nu fac nimic – nu ne oferă răspunsuri, nu încearcă să întoarcă miliardul furat. Utilitatea acestui dosar este egală cu zero. Iar termenii de prescripție trec – au trecut deja peste trei ani din momentul „furtului miliardului”. Toate acestea vorbesc despre ceea că nimeni nici nu încearcă să întoarcă banii. Guvernarea însă se ascunde după acest raport, utilizându-l ca o scuză a inacțiunilor sale”.

„Se speculează pe caracterul confidențial al acestui raport. Bine, domnilor, atunci de ce Kroll-1 a fost publicat?! Acolo nu au figurat denumiri de companii, nume de persoane? Haideți să ne punem și astfel întrebarea. De ce nu, noi, cetățenii acestei țări, ca plătitori de impozite, să nu cunoaștem numele acestor „oameni onești” care figurează în raport. Așa i-au numit, nu?! Vrem să știm și noi cine sunt acești „oameni onești””, a menționat, la rândul său, vicepreședintele formațiunii Elena Grițco, cu referire la o declarație a premierului Pavel Filip în acest sens.

Nu în ultimul rând, Ilian Cașu a atras atenția asupra faptului că încă o justificare a faptului de ce cetățenii acestei țări au dreptul să cunoască hoții miliardului este că onorariile plătite companiei Kroll, tot sunt făcute din bani publici. „Sunt banii statului Republica Moldova, banii cetățenilor Republicii Moldova, iar dat fiind faptul că firma Kroll a fost plătită din banii noștri este încă un argument solid că noi avem dreptul să cunoaștem rezultatul acestei investigații pentru că noi am plătit această investigație. Cât exact nu știm, dar sunt sute de mii de euro plătite de Banca Națională companiei Kroll pentru a realiza această investigație”, a conchis vicepreședintele PN.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...