De unde vin banii şi cum au ajuns ei în bugetul pentru anul 2018?

Iniţial, Andrian Candu a declarat că pentru edificarea arenei, în buget sunt prevăzuţi 100 de milioane de lei. În realitate, suma e de două ori mai mare, iar preşedintele Parlamentului a recunoscut că a greşit suma anunţată public. Proiectul „Chişinău Arena” a demarat, oficial, în luna decembrie 2017. După ce, pe 1 decembrie 2017, Parlamentul a dezbătut în prima lectură Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, pe 4 decembrie, deputatul democrat Vladimir Andronachi a prezentat Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe un amendament, privind implementarea proiectului „Construcţia Arenei Polivalente din mun. Chişinău”. În amendament era indicat că pentru respectivul proiect se prevăd 200 de milioane de lei.

În urma examinării tuturor amendamentelor propuse la Proiectul Legii Bugetului de Stat, Guvernul R. Moldova a dat aviz prin care „susţine parţial” amendamentul propus de deputatul PDM, cu următorul comentariu: „Mijloacele în sumă de 200 de milioane de lei se redestribuie în cadrul PESE, anume pentru proiectul „Construcţia Arenei Polivalente din mun. Chişinău” din contul reducerii cu suma respectivă a alocaţiilor pentru proiectul „Programul în sectorul drumurilor”, se precizează în avizul Guvernului R. Moldova.

Deşi în amendament, deputatul PDM, Vladimir Andronachi, solicita includerea proiectului dat în articolul 4 din proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018, în avizul Guvernului R. Moldova este indicat că „nu este necesar de menţionat (acest fapt, n.r.) în textul Legii”(!).

La 20 februarie, într-un răspuns la o solicitare a Ziarului de Gardă privind proiectele de reabilitare a drumurilor din surse externe, care urmează a fi implementate în 2018, Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) preciza că în Proiectul legii bugetului de stat pentru anul curent, pentru Proiectul de Susţinere a Programului în Sectorul Drumurilor a fost prevăzută suma estimativă de 2 387,9 milioane de lei. În acelaşi răspuns pentru ZdG, MEI a menţionat că deja în varianta finală a legii bugetului pentru anul curent, adoptată de Parlament la 15 decembrie 2017, figurează  altă sumă, de 2 187,9 milioane de lei, adică cu circa 200 de milioane de lei mai mică. MEI nu a explicat motivele pentru care suma alocată pentru acest proiect a fost diminuată.

MEI mai precizează că Proiectul de Susţinere a Programului în Sectorul Drumurilor este finanţat din surse externe: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Uniunea Europeană (Comisia Europeană). Altfel spus, contribuţia statului pentru construcţia „Chişinău Arena”, adică suma de 200 de milioane de lei, Guvernul a decis să o aloce din contul bugetului unui proiect de reabilitare a drumurilor, care, aşa cum a explicat MEI, este finanţat din bani externi. 

Andrian Candu a recunoscut, fiind abordat de ZdG la Parlament, că cele 200 de milioane de lei au fost redistribuiţi pentru proiectul Arena Chişinău din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, dar susţine că, de fapt, contribuţia finală a statului va fi stabilită în funcţie de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de stat se vor face în luna iunie.