„Conform înregistrărilor video, se vede foarte clar că numărătoarea a fost eronată. Pentru sectorul 1 au fost anunţate patru voturi, ceea ce corespunde. Pentru sectorul 2, au fost 35 de voturi „pentru”, dar de fapt au fost exprimate doar 25 de voturi. În sectorul 3, au fost anunţate 12 voturi, dar au fost exprimate doar cinci. În spiritul statului de drept, propunem abrogarea hotărârii Parlamentului”, a menţionat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Transfugii din Parlament, acum colegi de grup parlamentar cu vicepreşedintele Parlamentului, au încercat să-i ia apărarea lui Valeriu Ghileţchi, şi el fost liberal-democrat.

„Admiteţi situaţia când deputatul poate fi pentru un proiect de lege, dar nu ridică mâna? Uneori liderii de grup anunţă dacă sunt „pentru” sau nu. Deputaţii anunţă numărătorii să nu fie număraţi, dacă au altă opinie. Nu este exclusă situaţia că deputaţii nu au votat, fie au fost pentru acest proiect, dar nu au ridicat mâna sau au ridicat mâna rapid”, a spus Gheorghe Mocanu.

„Votarea deschisă se face cu mâna ridicată, ceea ce confirmă opţiunea persoanei. Din înregistrări se vede foarte bine ce înseamnă a sta cu capul jos sau a se scărpina cu mâna după ceafă”, a spus Tudor Deliu.

Ieşit înaintea de procedura de vot la tribuna centrală a Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că înregistrările video de pe site-ul Parlamentului nu pot fi utilizate ca probe video.

„Nu există nicio prevedere legală că înregistrarea video este probă juridică. Trebuie să avem o cameră video îndreptată spre fiecare deputat. Autorii fac analiza doar a unei singure votări. De ce nu fac analiză la alte votări, de exemplu când eram împreună la guvernare. Avem un fake news şi o justiţie selectiv”, a spus acesta.

„Nu putem contesta imaginile de pe site-ul Parlamentului. Sunt din două unghiuri unde este şi minutul indicat. Nu puteţi să-i observaţi pe toţi odată, dar îi observaţi pe cei care vă convin”, a fost răspunsul lui Tudor Deliu.

Ghileţchi a ţinut să dea replică şi celor care îl acuză de trădare, explicând cum s-a pomenit parte din majoritatea de guvernare. 

„Cineva zicea că am trădat electoratul. Întrebarea este cine cu adevărat este trădător.  A fost un moment de criză politică, când mi-am asumat riscurile şi mi-am asumat acel vot dat de cetăţeni. În loc să folosiţi mandatul dat de cetăţeni pentru a guverna această ţară, aţi preferat să vă răfuiţi cu alţii”, a spus Ghileţchi.

Replica liberal-democraţilor nu s-a lăsat mult aşteptată. „Sunteţi tipul de om care veţi fi cu cei de la guvernare indiferent cum este ea, mafiotă, coruptă, cu sau fără vector european”, a menţionat Maria Ciobanu.

„Mi-i milă de dvs. Aţi fost exlcus din fracţiune la opinia mea, pentru că umblaţi ca târâie ogheală. Dimineaţa veneaţi la fracţiune, seara plecaţi în şedinţă cu cei de la guvernare. Nu poţi fi în două bărci.  Faptul că nu vreţi vă daţi demisia demonstrează că vă ţineţi cu ambele mâini de putere”, a spus şi Tudor Deliu.

Precizăm că pe 22 decembrie, preşedintele grupului parlamentar PPEM, Valeriu Ghileţchi, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Numirea lui a intervenit după demisia lui Iurie Leancă.