Liberalii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului și promit să nu revină până la Unirea cu România. Lupu: Să le spunem adio

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fracțiunea Partidului Liberal a părăsit ședința Parlamentului de astăzi, cu promisiunea de a nu reveni până la producerea „Unirii Republicii Moldova cu România”. Cel puțin asta a declarat liderul fracțiunii, Mihai Ghimpu, după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat de a introduce o propunere a PL pe ordinea de zi.

„Era corect și normal ca noi, Parlamentul, să organizăm o ședință festivă dedicată acestui eveniment. Din păcate, la insistența noastră, nu s-a reacționat. Având în vedere că Parlamentul nu a făcut acest lucru, fracțiunea PL cere să oferiți sala aceasta de ședință în plen – să organizăm noi o ședință dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Eu cred că e corect, noi avem programul nostru, Dvs. îl aveți pe al Dvs.. Sala aparține tuturor deputaților, nu doar celor care guvernează și vom organiza ședința cu invitații noștri, și vom aniversa”, a precizat Ghimpu.

„Așa cum Unirea nu se va face niciodată, înțelegem că colegii noștri ne-au părăsit pentru totdeauna. Să ne luăm adio, rămas bun, pentru că nu îi vom avea niciodată pe unioniști în această sală”, a comentat decizia PL, democratul Marian Lupu.

„Unioniști sunt, au fost și vor fi și mai mulți în viitorul Parlament, domnule Marian Lupu. Vă rog să nu vorbiți în numele tuturor”, i-a replicat hotărâtă Maria Ciobanu.

Ulterior, liberalii au făcut declarații și în sala pentru presă a Parlamentului, menționând că „avem o majoritate parlamentară care nu vede nimic decât puterea de azi și puterea de mâine”, iar „totul este concentrat pentru alegerile din toamnă, așa fel încât să obțină puterea”. „Era corect ca Parlamentul să convoace o ședință festivă dedicată evenimentului de 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. După cum vedeți nu s-a dorit. Nu au dorit nici să numit „Anul Unirii”, la propunerea fracțiunii Partidului Liberal, nici să convocăm pe 27 Parlamentul, să medităm asupra a ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani. Ei sunt surzi și pe alocuri și muți”, a precizat liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Cunoaștem că Parlamentul de la București a propus ca o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România să se desfășoare la Chișinău, nu la București. Au refuzat. Atunci au propus ca la București să fie ședința a două Parlamente, și a Republicii Moldova și a României. Iarăși au refuzat. Doar vor pleca în vizită la București, conducerea Parlamentului, domnul Plahotniuc, Ghilețchi”, a mai spus Ghimpu, precizând că liberalii au refuzat invitația de a face parte din aceeași delegație cu „cei care au uzurpat puterea”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...