Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Aproape fiecare al doilea sat din Moldova nu este conectat la apeduct

fantana

Ziua Mondială a Apei, marcată anual pe 22 martie, vizează sensibilizarea și informarea populației asupra importanței apei pentru sănătate, natură și viața de zi cu zi. Anul acesta, în Moldova, „Ziua Mondială a Apei 2018” va fi celebrată cu genericul „Natura pentru apă”.

Accesul populației la apă potabilă sigură și sanitație în Republica Moldova

Nivelul de acces al populaţiei la surse îmbunătăţite de apă potabilă, începând cu anul 2005 a crescut substanţial. În 2017, conform Raportului anual privind supravegherea de stat a sănătății publice, a crescut ponderea populaţiei conectate la sisteme publice de apeduct până la 67%, inclusiv 97% în urban şi 43% în rural.

Serviciile de canalizare în zonele rurale sunt subdezvoltate. De menționat, că în ultimii 10 ani în Republica Moldova au fost construite sau sunt în proces de construcție 19 Zone umede construite (ZUC), bazate pe principiul utilizării fitofiltrelor și vegetației pentru epurarea biologică a apelor uzate, adică se creează condiții naturale pentru îmbunătățirea calității apelor.

#La nivel global, 2.1 miliarde de oameni nu au acces la servicii de gestionare în siguranță a apei potabile. Până în 2050, populația lumii va crește cu aproximativ 2 miliarde, iar cererea globală de apă ar putea fi cu până la 30% mai mare decât în prezent. Astăzi, aproximativ 1,9 miliarde de persoane locuiesc în zone cu potențial extrem de redus de asigurare cu apă. Până în 2050, acest număr ar putea crește până la aproximativ 3 miliarde de persoane.

#Actualmente agricultura utilizează până la 70% din consumul global de apă, în special pentru irigații. Industria consumă circa 20% din cantitatea totală, preponderent ramura energetică și de producere. Restul 10% este destinat consumului casnic.

#Aproximativ 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă nesigură de apă potabilă, fără protecție împotriva contaminării biologice. La nivel global, peste 80% din apa uzată generată de societate revine în mediul înconjurător fără a fi tratată sau refolosită. Se estimează că, numărul persoanelor care se află în pericol de inundații va crește de la 1,2 miliarde, în prezent, până la aproximativ 1,6 miliarde în 2050, ceea ce va constitui aproape 20% din populația lumii..

#La nivel global, 58% din bolile diareice – un motor major al mortalităţii infantile (4000 de copii mor zilnic din cauza apei poluate şi a sanitaţiei necorespunzătoare) – sunt cauzate de lipsa accesului la apă necontaminată şi salubritate de bază, provocând anual circa 1,8 milioane decese.

#Cel puțin 65% din terenul forestier este în stare degradată. Din 1900, estimativ 64-71% din zonele mlăștinoase naturale au fost distruse, ca urmare a activității umane. Eroziunea solului cauzată de culturile agricole duce la pierderea a 25-40 miliarde de tone de sol a stratului superficial în fiecare an, reducând în mod semnificativ randamentul culturilor și capacitatea solului de a regla circuitul apei, carbonului și substanțelor nutritive. Scurgerile care conțin cantități mari de azot și fosfor contribuie, de asemenea, la poluarea apei.

Care sunt soluțiile naturale pentru protecția resurselor de apă? Acțiuni ca: restabilirea pădurilor, a pajiștilor, a mlaștinilor naturale, reconfigurarea râurilor în zonele inundabile, crearea zonelor – tampon formate din vegetație de-a lungul cursurilor de apă – toate acestea sunt exemple ale soluțiilor naturale care ajută la gestionarea disponibilității resurselor de apă.

De asemenea, puteți citi  Experiment. Un tânăr din Chișinău a testat calitatea apei plate din magazine. Iată rezultatul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente