Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Viceprimarul Nistor Grozavu și omul…

Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, trimiși în judecată în dosarul parcărilor

Foto: jurnal.md si vipmagazin.md

Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților în dosarul fraudării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. Cauzele penale pe numele acestora au fost expediate astăzi, 22 martie, în judecată. Grozavu este acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Pincevshi este învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. Cei doi riscă până la trei ani de închisoare.

„Procuratura Anticorupție anunță despre expedierea în instanță a cauzei penale în privința conducătorului unui grup de societăți comerciale, învinuit în comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 42 alin.3,4,5, art.335 alin.1 Cod penal și a unui factor de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, învinuit în baza art. 328 alin.(1) Cod penal, care acționând în participație, au cauzat daune în proporţii considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale locuitorilor municipiului Chișinău, precum și administraţiei publice locale.

În fapt, omului de afaceri i se incriminează că a organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău.

Reprezentantul Primăriei Chișinău este acuzat de depășirea vădită a atribuțiilor de serviciu, contribuind la derularea unei licitații neloiale, cu minimalizarea concurenței. Acesta a semnat contractul de parteneriat public – privat dintre Primăria mun. Chişinău şi o companie nerezidentă înregistrată în Austria, în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău. Clauzele contractului respectiv erau în detrimentul municipiului Chișinău, acestea fiind avantajoase doar companiei câștigătoare.

Dacă cei doi figuranți pe dosar vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani, fiind impuși să suporte cheltuielile judiciare”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Nistor Grozavu și Alexandru Pincevschi au fost reținuți la 25 aprilie în dosarul de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală, alături de alte cinci persoane: fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL). La scurt timp după ce au fost plasați în izolatorul CNA, aceștia au primit măsuri preventive fără privare de libertate.

Urmăriți aici cronologia evenimentelor în dosarul parcărilor:
  1. Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală
  2. (doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta
  3. Telenovela parcărilor din Chișinău. Reprezentanții agentului economic REFUZĂ să spună cine sunt beneficiarii firmelor din Malta și Cipru
  4. Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA
  5. CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău
  6. (foto) ULTIMA ORĂ! Dorin Chirtoacă părăsește Primăria însoțit de ofițerii CNA
  7. Tranzacţia Chirtoacă-Gamreţki şi mărturiile din „dosarul parcărilor”
  8. Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
  9. Chirtoacă, hotărât să meargă la CtEDO! Procurorul pregătește lista probelor acuzării
  10. Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău
  11. (doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă
  12. Punct mort în dosarul parcărilor: șase cauze pe masa procurorilor, una în instanță, o sentință de condamnare și nicio persoană după gratii
  13. (doc) Motivele pentru care pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki a fost suspendată
  14. Nemulțumit de condamnarea la închisoare cu suspendare, Igor Gamrețki a contestat decizia la CSJ
  15. (doc) Cum motivează CSJ decizia de a nu-i interzice lui Gamrețki să ocupe funcții publice
Antet: colaj ZdG, foto - jurnal.md, vipmagazin.md