Igor Dodon face apel către “cetățenii patrioți și stataliști” să nu iasă pe 25 martie cu acțiuni de contraprotest în fața unioniștilor

Președintele Igor Dodon a lansat astăzi un apel către “toți cetățenii patrioți și stataliști” să nu iasă pe 25 martie cu acțiuni de contraprotest în fața unioniștilor. “Nu trebuie să le oferim prilej suplimentar de manifestare sau de autovictimizare si sa dam motiv de provocări”, a declarat președintele într-un mesaj pa Facebook.

“Să-i lăsăm pe unioniști să-și consume pe cont propriu isteria de moment. Abcesul lor va erupe în aceste zile și săptămâni, apoi se vor desumfla ca de fiecare dată. Unionismul trece, Patria rămâne. Iar Moldova are viitor, în ciuda lor”, a spus șeful statului.

Potrivit lui, pe data de 25 martie este preconizată o adunare unionistă, la care “în mod abuziv și ilegal au fost chemați inclusiv copii din gimnazii și licee”, pentru a crea impresia de suport social larg, iar la Chișinău vor veni și sute sau mii de adepți ai grupărilor de extrema dreaptă și fani ai echipelor de fotbal din România.

“Există mai multe semnale că această adunare unionistă ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci și violent”, a adăugat oficialul.

În acest context, președintele Dodon a făcut un apel către pedagogi și părinți să nu le permită copiilor să fie antrenați în acțiuni de masă “cu tentă politică și ideologică”.

“Vă îndemn să nu coparticipați la evenimente care comportă riscuri și care reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul Patriei noastre, Republica Moldova. Atenționez și organele de forță să-și facă responsabil datoria și să împiedice orice escaladare a spiritelor stradale”, a mai spus Dodon.

Reamintim că anterior lideri unioniști au anunțat că duminică, 25 martie 2018, la ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc Marea Adunare Centenară cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918.

Potrivit lor, Marea Adunare Centenară din 25 martie va fi cea mai mare manifestație unionistă de la independența Republicii Moldova.

La eveniment și-au anunțat prezența reprezentanții tuturor localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România și reprezentanți ai formațiunilor politice pro-europene și unioniste atât din Republica Moldova, cât și din România.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.