11:18:40 19.04.2024
Stiri

Ce îi preocupă pe liderii europeni. Unitatea UE și amenințarea Moscovei, temele de la Bruxelles

Știri 22.03.2018 12:07 Vizualizări1670 Autor: Ziarul National


Ce îi preocupă pe liderii europeni. Unitatea UE și amenințarea Moscovei, temele de la Bruxelles sursa: google.ro

În contextul în care Europa este amenințată de un război comercial cu Statele Unite, vrea să facă front comun în față Moscovei și să se impună în față tendințelor hegemonice ale Chinei, liderii celor 27 de state se reunesc la Bruxelles, într-un summit a cărui miza a anunțat-o Angela Merkel: unitatea europeană, înaintea intereselor altor grupuri.

Conducătorii statelor europene se reunesc, joi și vineri, la Bruxelles, unde pe masă îi așteaptă mai multe dosare presante asupra cărora unanimitatea e încă departe.

Într-un context internațional marcat de amenințări din ce în ce mai palpabile, conducătorii europeni vor să facă o demonstrație de forță și solidaritate colectivă.

Dar oare vor reuși?, se întreabă Les Echos, într-un dosar consacrat summit-ului european.

Asupra celor mai multe dintre teme, cu excepția Brexit, sunt încă multe divergente, iar în prim-plan stau doctrina comercială, politicile fiscale și zona euro. Cu toată importanța temelor economice însă, problema Rusiei și a confruntării cu noul mandat al lui Vladimir Putin ar putea fi marea temă a agendei de la Bruxelles.

Pe plan economic, trei dosare sunt pe ordinea de zi. Unul dintre ele privește comerțul, în momentul în care Donald Trump amenință să taxeze importurile de oțel și aluminiu. Miza este aici de a demonstra că Uniunea nu are intenția de a da înapoi.

Europa își caută o doctrină comercială

Statele din tradiția liberului-schimb au aflat cu îngrijorare de proiectul francez de a înainta o agendă „protectoare”, mai ales asupra subiectului investițiilor străine și în materie de reciprocitate pe piețele publice.

Parisul speră, în ciuda a toate, să obțină o noutate în concluziile summit-ului european: o mențiune legată de importanța pentru Uniune a respectării cu scrupulozitate a acordurilor comerciale pe care le semnează, înainte de a-i sancționa mai drastic pe partenerii care nu respectă regulile jocului.

Pe plan fiscal disensiunile riscă să fie și mai evidente.

În vreme ce Comisia Europeană are o propunere prin care să taxeze mai eficient companiile din industria IT, iar cinci state au îmbrățișat deja ideea - Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie - cele care fac, însă, obiectul atracției acestor companii sunt mult mai rezervate.

Neliniști privind Rusia: politica internațională este cea care ar putea acapara agenda acestui summit european.

Angela Merkel: mesaj la unitatea Uniunii, mai importantă decât zona euro

Angela Merkel, care participă, joi, la primul său summit european de la reconfirmarea oficială pentru cel de-al patrulea mandat la conducerea Germaniei, vrea să pledeze pentru unitatea celor 27 de state membre.

„Viitorul nostru constă în coeziunea Europei”, a declarat, miercuri, cancelarul german, în prima sa declarație în Parlament. „În lunile următoare, este esențial ca toate cele 27 de state membre să rămână unite exact așa cum am fost și până acum”, a spus cancelarul.

„Viitorul Europei mă preocupă și insist, Europa celor 27 de stat membre și nu doar Europa zonei euro sau a oricărui alt grup”, a reiterat Merkel și luni, în timpul unei vizite la prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Președintele Iohannis va vorbi despre unitatea UE, la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis participă la lucrările Consiliului European, unde va sublinia importanța acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei și se va pronunța în favoarea creșterii transparenței fiscale și combaterii fraudei și evaziunii fiscale.

„Vor fi incluse și subiecte legate de ocupare, creștere și competitivitate, axate pe Piața Internă a Uniunii Europene, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale și Pachetul de echitate socială. Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, va fi, de asemenea, luată în discuție”, anunță Administrația Prezidențială.

Tema relațiilor cu Moscova este asumată și de România

„Relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles”, se arată în comunicatul președinției.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md