Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea republicii Moldova cu România”.

Decizia a fost luată după ce președintele Parlamentului Andrian Candu a refuzat să supună votului solicitarea liberalilor ca la 27 martie să fie permisă o acțiune a PL în sala de ședințe a Parlamentului, pentru a marca 100 de ani de la Unire.

”Acum 100 de ani, pe 27 martie a fost votat Actul Unirii. Era corect ca Parlamentul să convocace o ședință festivă cu această ocazie. Fracțiunea PL solicită să oferiți sala fracțiunii PL în acea zi, și noi vom organiza această ședință cu invitații noștri, pentru a aniversa 100 de ani de la Unire”, a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, președintele Legislativului Andrian Candu a făcut referire la Regulamentul Parlamentului, precizând că organizarea ședințelor speciale reprezintă o procedură, care trebuie discutată la Biroul Permanent al Parlamentului.

”Cei care pot sesiza Biroul Permanent cu astfel de propuneri sunt președintele R. Moldova, președintele Parlamentului sau 2/3 dintre deputați. Cererea se face către Biroul Permanent. De aceea, cu regret, această solicitare nu poate fi supusă votului”, a explicat Candu.

În acest context, președintele PL a declarat că Andrian Candu sfidează dreptul fracțiunii și deputaților P și în semn de protest părăsesc sala de ședință. ”Și nu venim până nu se produce Unirea RM cu România”, a adăugat Mihai Ghimpu, iar deputații liberali au părăsit sala de ședințe.

Situația a fost comentată de democratul Marian Lupu, care în mod ironic le-a spus adio colegilor liberali, pentru că Unirea cu România nu va avea loc.

”Trebuie să înțelegem că colegii ne părăsesc pentru totdeauna. Probabil nu o să mai participe la ședințele Parlamentului. Să le spunem adio și să ne luăm rămas bun de la colegii noștri pe care nu o să îi mai vedem niciodată în această sală”, a spus democratul.

Replica a venit din partea deputatei PLDM Maria Ciobanu care a spus că unioniști au fost și vor fi mulți în Parlament.

”Unioniștii au fost și vor fi mulți în Parlament. Nu vorbiți în numele tuturor deputaților. Dacă ați încremenit în perioada sovietică, este problema dvs personală”, a spus în răspuns Maria Ciobanu, deputată PLDM.

După ce au parlamentarii liberali au părăsit sala Parlamentului, ședința forului legislativ și-a continuat lucrările.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.