/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ PL a părăsit ședința Parlamentului. Lupu: „Le spunem adio. Nu îi vom mai vedea niciodată în sală”

22 martie 2018, ora 11:07

Update 11.00: După ce a părăsit sala de ședințe, Mihai Ghimpu nu a ezitat să îi dea o replică lui Marian Lupu.

Îmi pare rău de această atitudine bolșevică. Asta este o atitudine rusească, față de tot ceea ce înseamnă om pe acest pământ. Pe acest pământ o fost dat să existe români, și nu ruși. Fiecare cu țara lui. Iată ce înseamnă ocupație de aproape două sute de ani și lupii în urma acestei ocupații au devenit deputați. Cazuri unice în istoria omenirii, ca un lup să devină deputat, dar iată o ajuns deputat și Lupu și alte cine mai sunt pe la noi pe acolo … cocoși și ușanci dacă ați văzut. Tot ce doriți. Asta pentru că așa suntem noi, nu vrem să ținem la istoria noastră la demnitatea noastră, la tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri. Trăiască Unirea”, a spus liderul liberalilor.

Update 10.40: Fracțiunea Partidului Liberal a părăsit sala plenului.

„Având în vedere că președintele Parlamentului domnul Andrian Candu de nenumărate ori sfidează drepturile fracțiunii și ale deputaților și a câta oară nu vrea să supună votului proiecte înaintate de partidul liberal. În semn de protest, noi părăsim sala de ședințe și nu venim până nu se produce Unirea Republicii Moldova cu România. O zi bună”, a spus Mihai Ghimpu.

 „Anunțul PL a fost făcut că se retrag până nu se face Unirea. Trebuie să înțelegem că colegii ne părăsesc pentru totdeauna. Probabil nu o să mai participe la ședințele Parlamentului. Să le spunem adio și să ne luăm rămas bun de la colegii noștri pe care nu o să îi mai vedem niciodată în această sală”, a spus Marian Lupu.

„Unioniștii au fost și vor fi mulți în Parlament. Nu vorbiți în numele tuturor deputaților. Dacă ați încremenit în perioada sovietică, este problema dvs personală”, a spus în răspuns Maria Ciobanu, deputată PLDM.

„Sunteți deputați ai Republicii Moldova. Dacă aveți alte viziuni, atunci e contrat și moralei convingerilor să stați în această sală”, a spus democratul Lupu.

Update 10.30: Fracțiunea PLDM din Parlament cere din nou introducerea pe ordinea de zi a proiectului ce ține de alegerea unui vicepreședinte al Parlamentului, iar propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților.

„Vreau să îi readuc aminte domnului Ghilețchi că ocupă abuziv funcția, deoarece în procedura de vot nu a fost întrunit numărul necesar de voturi. Ghilețchi era deranjat că propunerea a fost în lipsa lui și că dacă era prezent, ar fi susținut proiectul cu ambele mâini”, a menționat Tudor Deliu.

„Eu le mulțumesc colegilor din fracțiunea PLDM pentru atenție. Reafirm că eu voi susține includerea pe ordinea de zi, dar nu voi susține și proiectul”, a replicat Ghilețchi.

„Domnule Candu, dvs v-ați aranjat foarte bine. Din două părți aveți doi trădători. Vă stă foarte bine”, a declarat Vladimir Voronin.

Preșeintele PCRM susține că în locul lui Ghilețhi trebuie să stea o doamnă în prezidiu: „Măcar în postul Paștelui trebuie să își dea demisia”.

„Dvs conduceți Partidul Comuniștilor, care tradițional a fost un partid ateist. Dacă ați avea ocazia să discutați cu tovarășul Lenin, cum credeți, v-ar califica ca trădător sau nu? Unde e Lenin acum? În rai sau în iad? Sunt situații în viață când fiecare are dreptul să își schimbe opinia și asta trebuie respectat. Ați schimbat regulamentului ca să nu mai fie obligatoriu să fii ateist dacă ești comunist. Nu e oare o trădare a idealurilor lui Lenin?”, a replicat Ghilețchi.

„Eu îl citesc pe Lenin până acum. Când am să plec definitiv, acolo am să vorbesc cu el. Trebuie să fii luat de mustăți și alungat din prezidiul Parlamentului”, a conchis Voronin.

Update 10.19: Fracțiunea PLDM din Parlamentul a solicitat includerea pe ordinea de zi a audierilor prim-ministrului în legătura cu intervenția neadecvată a autorităților în perioada ninsorilor din această iarnă. Propunerea nu a fost însă susținută de deputați.

„Pe perioada iernii am avut câteva situații excepționale. În toate aceste perioade intervențiile au fost neadecvate. De exemplu, comandamentul a fost convocat pe 18 martie, când a nins de fapt pe 17-18 martie. Asta vorbește despre faptul că Guvernul nu și-a făcut bine meseria”, a menționat Iurie Țap, deputat PLDM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram